Afbeelding2 Foto Jan Van der Perre

Sipef zet zich schrap voor nieuwe heffingen op palmolie: “Prijzen breken records”

SCHOTEN - De prijs van palmolie gaat wereldwijd naar een recordhoogte, zo waarschuwt het agro-industriële bedrijf en palmolieproducent Sipef. Vanaf april zal de Indonesische overheid bijkomende tarieven heffen op de export van het product. "En dat kan gevolgen hebben voor de prijs van een stuk zeep of een pot choco", zegt CFO Johan Nelis.

Sipef heeft haar hoofdzetel in Schoten en produceert 0,5% van de palmolie wereldwijd. Palmolie is een essentiële grondstof voor de voedingsindustrie, de chemische sector en de productie van biodiesel. In Indonesië, een van de twee landen waar Sipef palmolie produceert, zijn al enkele jaren exporttarieven van kracht. In april worden die opnieuw verhoogd. De Indonesische overheid hoopt op die manier de prijzen in eigen land te beteugelen.

Conflict Oekraïne

"De vraag naar palmolie is sterk gestegen", zegt Nelis. "De export van zonnebloemolie uit Rusland en Oekraïne viel in maart voor een groot stuk weg, waardoor dit niet langer als alternatief kan gebruikt worden. Bovendien subsidieert de Indonesische overheid met inkomsten uit de heffingen de lokale productie van biodiesel. De strategie van exporttarieven zullen prijsstijgingen enkel verder in de hand werken, ook in eigen land."

Niet gealarmeerd

De exporttaks voor ruwe palmolie zal vanaf april 575 dollar per ton bedragen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van februari. De volledige impact op de nettoverkoopprijs die palmolieproducenten zullen ontvangen voor hun leveringen vanuit Indonesië is nog niet gekend. Toch is er bij Sipef nog geen reden tot paniek.

"De maatregelen die de Indonesische overheid neemt, zorgen enkel voor een concurrentieel nadeel voor de eigen palmolie. Het zal niets aan de winstgevendheid van ons bedrijf veranderen", verzekert Nelis.