Afbeelding1 Foto Sigrid Spinnox

CO2-recyclage, slim sanitair en spoedleveringen met drones: deze groeibedrijven zorgen ervoor

ANTWERPEN - Eerder dit jaar lanceerde het stadsbestuur een oproep naar kmo’s om innovatieve investeringsprojecten in te dienen die de circulaire of digitale economie stimuleren. Een jury selecteerde acht heel diverse inzendingen. Zo zijn er onder meer projecten om spoedleveringen via drones uit te voeren, koolstofdioxide te recycleren, artrose beter te behandelen, ‘slim’ sanitair te ontwikkelen en fietstechnologie sneller te commercialiseren. De geselecteerde projecten ontvangen in totaal 800.000 euro financiële steun.

Bedrijven konden innovatieve projecten indienen die zorgen voor eigen groei en internationalisering, maar die ook Antwerpen in de kijker zetten als aantrekkelijke stad om te ondernemen. Deze oproep richtte zich in het bijzonder tot kmo’s die financiële steun zochten voor de investeringskosten van hun project. De projecten moeten binnen een termijn van zes maanden gerealiseerd worden. Naast de financiële ondersteuning, begeleidt de stad de acht bedrijven om hun project uit te werken en doet ze aan matchmaking waar nodig.

"Het doet me enorm plezier dat onze oproepen naar ondernemers keer op keer een succes zijn", zegt schepen voor economie Erica Caluwaerts. "Dit bewijst nogmaals dat Antwerpen de ideale voedingsbodem is voor innovatief ondernemerschap." En dat blijkt ook als je het lijstje met de verschillende projecten erbij neemt:

  • ADLC met spoedleveringen via drone.
    Om een snelle, kosten-efficiënte, veilige en duurzame dienstverlening te garanderen ontwikkelt ADLC het concept van industriële spoedleveringen via drones. Met een grootschalig pilootproject in de Antwerpse haven wil de start-up, in samenwerking met SGS, het concept demonstreren en de toegevoegde waarde ervan aantonen.
  • Allegro met regeneratieve therapie voor artrose.
    Allegro ontwikkelt nanotechnologie om de reumatologische aandoening artrose te behandelen. Het bedrijf wil de belasting in gewrichten verminderen door een innovatieve hydrogel op basis van duurzame componenten in te spuiten. Hiervoor wordt onder meer gebruik gemaakt van circulaire grondstofstromen.
  • Ayes met bus- en tramnummers herkenbaar voor blinden en slechtzienden.
    Ayes ontwikkelt software om blinden en slechtzienden te helpen bij het zich verplaatsen op straat. Met het ingediende project wil de start-up hun bestaande applicatie op basis van artificiële intelligentie verbeteren en uitbreiden zodat die ook bus- en tramnummer kan herkennen. Hiervoor heeft het bedrijf onder meer een eigen dataserver nodig.
  • Circular Matters met productie van bio-circulair, negatief CO2-materiaal.
    Circular Matters ontwikkelde een proces om agro-industriële nevenstromen efficiënt te converteren naar kwalitatieve materialen met negatieve CO2-impact. Met een eigen productie-installatie wil het bedrijf onafhankelijk worden van capaciteit bij derden. Zo kan het zijn technologische innovatie in biocirculaire materialen zelf lokaal vermarkten.
  • Classified Cycling met extra versnelling in commercialisering fietsschakelsysteem.
    Classified Cycling heeft de technologie van naafversnellingen, die toegepast wordt bij stadsfietsen, doorontwikkeld voor koersfietsen, gravel bikes en mountainbikes. Een fiets uitgerust met deze technologie heeft nog maar één kettingvoorblad, maar wel 22 of 24 versnellingen. Met het project kan het bedrijf verder investeren in productie, distributie en verkoop.
  • D-CRBN met CO2-recyclage tot waardevolle producten.
    D-CRBN wil hoogtechnologische plasmareactoren ontwikkelen om CO2 te splitsen en te recycleren tot waardevolle producten als chemicaliën, polymeren en synthetische brandstoffen. Om dit circulaire proces energie-efficiënter te maken, zal D-CRBN samen met een maakbedrijf een geschaald prototype plasmareactor ontwikkelen en bouwen.
  • IPEE met optimalisatie van waterverbruik, hygiëne en onderhoud van sanitair.
    IPEE is actief in 'slim' sanitair en ontwikkelde een gepatenteerde spoeltechnologie die gebruikt wordt in sanitair op drukbezochte locaties. Om nog meer impact te realiseren op het vlak van waterbesparing en verbeterde hygiëne zal het bedrijf een dataplatform installeren in verschillende luchthavens. Dit proefproject moet nieuwe inzichten geven.
  • POM met oplossing tegen betaalfraude via phishing.
    POM ontwikkelt een oplossing tegen betaalfraude via phishing per mail en per sms. Dit wil het bedrijf onder meer doen door betaallinks enkel in een vertrouwde omgeving aan te bieden. Op deze manier wordt de identiteit van de afzender gegarandeerd en kan de ontvanger met een gerust hart betalen.