François Gerard

1 miljoen euro voor Helpper om thuiszorg verder te innoveren

De Antwerpse start-up Helpper wil de zorgsector innoveren door de échte deeleconomie te introduceren. Helpper haalde zopas 1 miljoen euro op om na Antwerpen en Gent verder uit te breiden naar andere steden, en werkt vanaf nu ook structureel samen met ziekenfondsen Partena en OZ.François Gerard, oprichter van Helpper: “Helpper.be fungeert als een online ontmoetingsplaats.”  

Helpper is een matchmaker

Mensen die nood hebben aan ondersteuning bij dagelijkse taken (helppies) en buurtbewoners die een centje willen bijverdienen (helppers), kunnen elkaar rechtstreeks vinden op het digitaal platform Helpper. Het gaat dan over taken die buiten het puur verzorgende vallen – boodschappen doen, een lift van en naar de dokter, administratie, of gewoon een luisterend oor en gezelschap - en dus buiten het strak afgelijnde takenpakket van het zorgpersoneel, maar die perfect ingevuld kunnen worden door mensen uit de buurt.

Waar Helpper aanvankelijk zelf helppers en helppies aan elkaar koppelde, kunnen de mensen dat nu voortaan zelf. “Mensen die ondersteuning nodig hebben, kunnen kijken wie in de buurt hen daarbij kan helpen. Of omgekeerd. We mikken niet op eenmalige klussen maar op een echte ‘samenwerking’ en band tussen de helppers en helppies. Het is dus belangrijk dat ze zélf beslissen of ze bij elkaar passen. Dat is nog een belangrijk verschil met de klassieke zorgsector, waar die keuze er vaak niet is”, zegt Gerard.

Wie ondersteuning kan gebruiken, betaalt daarvoor 9,80 euro per uur, naast een eenmalige inschrijvingskost van 10 euro. De helppers krijgen 7 euro netto per uur. Het verschil gebruikt Helpper om de belastingen te betalen, om de nodige verzekeringen te voorzien en om de werkingskosten te dekken.

Kapitaalronde van 1 miljoen euro

Helpper heeft met de recente kapitaalronde 1 miljoen euro opgehaald bij Carevolution, een zorginnoveringsfonds. Helpper is momenteel actief in Antwerpen en Gent, met zo’n 400 helppers en 250 helppies. In de tweede helft van dit jaar volgen Brussel en een vierde stad. De kapitaalinjectie zal Helpper ook toelaten om het platform verder uit te breiden en te optimaliseren, zodat het nog meer mensen kan bereiken en helpen.
Helpper werkt nu ook structureel samen met Partena Ziekenfonds en OZ die hun leden die ondersteuning vragen bij dagelijkse taken, doorverwijzen naar Helpper.