Nieuws Antwerpen 20 miljard liter circulair koelwater per jaar voor Antwerpse havenbedrijven

20 miljard liter circulair koelwater per jaar voor Antwerpse havenbedrijven

20 miljard liter circulair koelwater per jaar voor Antwerpse havenbedrijven

Aquafin, Ekopak, PMV en water-link slaan de handen in elkaar om tegen 2025 het gezuiverde afvalwater van Antwerpse gezinnen op te werken tot koelwater voor bedrijven in de Antwerpse haven. De samenwerking is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven.

Water-link, PMV en Ekopak zetten onder de naam Waterkracht een joint venture op om een hoogtechnologische zuiveringsinstallatie te bouwen, een soort koelwaterfabriek. Momenteel lopen er gesprekken om die fabriek te bouwen op een perceel in het NextGen-district, de voormalige Opel-site die wordt omgebouwd tot circulaire hub in de haven.

De koelwaterfabriek zal vanaf 2025 op jaarbasis 20 miljard liter door Aquafin gezuiverd afvalwater op het veel hogere kwaliteitsniveau van koelwater brengen. Dat is het equivalent van het waterverbruik van meer dan 600.000 inwoners. Het gezuiverde afvalwater is in eerste instantie afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin die centraal in het havengebied ligt, maar er wordt ook gekeken naar twee à drie extra waterzuiveringsinstallaties in de regio.

Een nieuw leidingdistributienetwerk in de haven zal er bovendien voor zorgen dat industriële klanten op zowel linker- als rechteroever gebruik kunnen maken van het circulaire koelwater.

Vandaag levert water-link al ruim 50 miljard liter proceswater, afkomstig van het productiecentrum in Oelegem dat uit het Albertkanaal put. Franky Cosaert, ceo water-link: “Door gezuiverd afvalwater te gebruiken als bron, verminderen we de druk op de zoetwatervoorraden verminderen en voorbereid zijn op een duurzame groei in de toekomst.”

De investeringen in het project bedragen meer dan 100 miljoen euro.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.