Afvalverwerking De Vocht innoveert

De Vocht

“Afval bestaat niet”

Het is al langer een bekende leuze in de sector van de afvalverwerking. Er zijn enkele heel grote jongens in het spel, zoals de Van Gansewinkels van deze wereld. Maar daarnaast zijn er een heleboel KMO’s die op dit terrein actief zijn. Een daarvan is De Vocht uit Reet. Zoals ze zelf op hun website aangeven: zij verzamelen, sorteren en verwerken afval. Niet alleen halen ze uw afval op, ze adviseren u ook over de geldende Vlaamse wetgeving, want het is een sector waar de regelgeving voortdurend wijzigt.

Een sector in constante evolutie.

“We zijn inmiddels de vierde generatie die aan het roer staat’ zegt bedrijfsleider Jan De Vocht. Ooit zijn we begonnen als kolenhandelaars, waar geleidelijk aan afvalophaling is bijgekomen. Sinds 2000 zitten we in Reet, waar we werken met een installatie die voor 90 % niet-gevaarlijk afval verwerkt. We hebben twaalf vrachtwagens die afval ophalen bij bouwwerven, magazijnen enz.” Bij De Vocht wordt het afval gesorteerd en vervolgens klaargemaakt voor hergebruik. ‘Eén procent wordt gestort, 20 procent gaat naar verbrandingsovens waar het wordt gebruikt om nieuwe energie op te wekken, 80 procent wordt hergebruikt. Die herbruikbare produkten worden zo zuiver mogelijk aangeleverd voor verwerking. En daar zit de uitdaging’ zegt Jan De Vocht. ‘We proberen dat produktieproces voortdurend te verbeteren. Dat vereist voortdurend nieuwe investeringen.’

Gevaarlijk afval.

De Vocht heeft vergunningen voor verschillende soorten ‘gevaarlijk’ afval. Dat kan gaan van asbestvezels die in beton zijn verwerkt tot ijskasten, verf, TL-buizen, enz. Het zwaar gevaarlijk afval van chemische bedrijven o.a. wordt door andere, meer gespecialiseerde bedrijven verwerkt.

‘De sector is zeer concurrentieel. Er zijn niet alleen de hele grote spelers zoals Van Gansewinkel, Indaver enz., maar daarnaast zijn er ook heel wat KMO’s op het terrein actief. De marges zijn dus erg klein.

De Vocht doet geen huis-aan-huis-ophaling, maar je kan ook zelf je afval naar het bedrijf brengen. U kan er ook verschillende soorten containers huren, afvalzakken of boxen voor klein gevaarlijk afval. Meer info op http://www.de-vocht.be/