New York

Antwerpse techondernemer wint gratis kantoor in New York

ANTWERPEN - De kantoorbewoners van West 39th Street in New York mogen zich binnenkort aan een nieuwe Belgische buur verwachten. Eentje voor wie de huurprijs alvast geen bekommernis is. De gelukkige is Michiel Valee, CEO van de Antwerpse start-up Dockflow. Hij krijgt in de nasleep van de Voka Tech@venture een half jaar lang de sleutels van een kantoor in het hart van de Big Apple.

Vorige maand dompelden tien jonge techondernemers zich een hele week onder in de 'American way' van zakendoen. Daar kregen ze de kans om hun onderneming voor te stellen aan een publiek van vijftig Amerikaanse investeerders, experten en ondernemers. Voor een van de deelnemers, Michiel Valee van het Antwerpse bedrijf Dockflow, krijgt het Amerikaanse avontuur al meteen een vervolg. Zijn pitch werd gekozen als beste van de tien.

"De bedoeling van het initiatief is om start-ups aan te zetten tot internationalisering", vertelt Valee. "Dat is nodig, want veel bedrijven hier blijven plakken in de Benelux-markt. Tijdens de week in New York hebben we veel connecties kunnen leggen. We hebben met onze pitch heel hard ingespeeld op de visie en vooruitzichten van ons bedrijf. Dat is belangrijk voor Amerikanen. Ze kopen graag een toekomstproject."

 

De presentatie van Michiel Valee van Dockflow werd tot beste pitch uitgeroepen. Foto Voka

Dockflow verkoopt software aan expediteurs. Op die manier kunnen logistieke spelers de trafiek van hun containers nauwgezet volgen. “Een beetje zoals particulieren dat doen bij een pakje van Bol.com”, verduidelijkt de CEO.

Een half jaar lang mag Dockflow een kantoorruimte bemannen in Midtown Manhattan. En zo’n fysieke uitvalsbasis is niet onbelangrijk voor een start-up, vertelt Valee. “Als je potten wil breken, moet je daar ter plekke zijn. Want op vlak van ondernemerscultuur zijn er toch wel wat verschillen. In Amerika denken ze groter, dat moeten we hier – met onze Belgische bescheidenheid – ook durven. De ambitie bij start-ups is vaak opgekocht worden door een grote speler. Wij willen net die grote speler worden.”

Jetlag

De plannen om op te starten in het nieuwe satellietkantoor krijgen ondertussen vorm. “Tijdens het hele traject werd duidelijk dat voor onze lancering in de states al snel een half miljoen euro nodig is. Het is dus belangrijk om onze uitbreidingsplannen met data te onderbouwen en de juiste financiering daarvoor op te halen.”

“We willen toewijding tonen naar de nieuwe markt, en het kantoor zal daar zeker een steentje toe bijdragen. In het begin zal het vooral over en weer reizen zijn, maar voor zo’n avontuur neem ik er de jetlag graag bij!”

LEES OOK. Softwarebedrijf Twikit is big in de States: “Meetings van een uur? Daar hebben ze ginder geen tijd voor”