Talenco, Breneels, De Geus niccola.be

Bouwbedrijf, fietsenhandel en industriële speler maken kans op titel ‘Kmo van het Jaar’

PROVINCIE ANTWERPEN - Unizo Antwerpen gaat traditiegetrouw ook in 2022 op zoek naar de 'Kmo van het Jaar'. Na een zorgvuldige selectieprocedure zijn de drie finalisten bekend: Beneens, Fietsen De Geus en Talenco. Daarnaast werden evenveel beloftevolle ondernemingen geselecteerd.

De prijs van Unizo zet succesvolle en beloftevolle kmo's uit de provincie in de schijnwerpers. Op 9 november worden de winnaars gehuldigd in Plein Publiek in Antwerpen.

Een keer per jaar lanceert Unizo een oproep om kandidaten op te geven voor deze onderscheiding. "Dit jaar kregen we maar liefst dertig nominaties binnen. Kmo's bieden niet alleen zichzelf aan, ook klanten of leveranciers kunnen een onderneming opgeven", zegt Carl Van Dyck, directeur van Unizo provincie Antwerpen. "Nadien krijgt onze jury een selectie van tien en kiest zij dan de finalisten. Soms ontstaat er discussie, maar nu was het een unanieme beslissing."

De jury nomineerde voor de categorie 'Kmo van het Jaar' Talenco, een Antwerps bedrijf dat industriële installaties ontwerpt, bouwt en onderhoudt. Ook zaakvoerders Joeri en Jo Beneens van Beneens, een bouw- en interieurbedrijf uit Olen, behoren tot de finalisten van 2022. Tot slot maakt fietsenhandel De Geus, met kopman Thomas Vanderhoydonck, ook kans op de titel.

De finalisten worden beoordeeld op verschillende domeinen zoals duurzaamheid, financiële indicatoren, innovatie, personeel en organisatiecultuur. Maar het rapport is nog niet helemaal klaar. "Om de ultieme winnaar te verkiezen, gaan we met de jury in een volgende ronde op bedrijfsbezoek", zegt Van Dyck.

Beloften van het jaar

De jury selecteerde ook drie beloftevolle finalisten. Het Kontichse Dexxter biedt een boekhoudtool aan voor Belgische student-ondernemers, bijberoepers en eenmanszaken. De tool is opgericht door Lars De Pauw, Giel Thomas en Robbe Claessens. Willem Beeck en Leen Ardui zijn geselecteerd met E-bis, een kmo uit Mechelen die zich specialiseert in betaalbare en kwaliteitsvolle ex-leasefietsen. Ellen Van Muylder ten slotte heeft met Comax een Brasschaatse onderneming die met software administratie digitaliseert en automatiseert.