Peter & Zout Foto: kma

Brasserie-taverne Peter & Zout neemt na 18 jaar afscheid van klanten

Brasserie-taverne Peter & Zout in Westmalle nam zondag na achttien jaar afscheid van al haar trouwe klanten. Velen wilden het feest niet missen, want met zo’n tweehonderd gasten was het terras flink gevuld. Iedereen gaat de kookkunsten van Peter en Nadine missen, al tonen ze begrip voor de beslissing.

Peter Mertens (60) en Nadine Jansen (53) haalden zondag nog eens alles uit de kast om hun gasten te verwennen. Peter gaarde zelf het vlees op de barbecue. Waarom hij stopt? “Ik ben versleten”, zegt hij. “Zo lang zelfstandige zijn is zwaar. Mijn rug en nek spelen soms op. In de rustigere periodes lukt dat nog wel, maar in de drukke periodes wordt het te zwaar. Vandaar onze beslissing, hoewel we onze klanten heel hard gaan missen.”

 

 

Achttien jaar geleden opende Peter & Zout de deuren op de Antwerpsesteenweg even voorbij het Bergplein richting Oostmalle. “In het begin was het kleiner, maar al gauw waren we uit dit huis gegroeid en kwam er nog een veranda en een feestzaal bij”, zegt Nadine, die altijd de touwtjes in handen had in de keuken.

 

 

Wie die originele naam bedacht heeft? “Een neef van Peter had binnen wat muurschilderingen gemaakt en buiten ook de grote gevelschildering die intussen weg is. We waren voor een naam variaties op Peter aan het brainstormen. Peter Pan en zelfs Peter Selie passeerden de revue, tot zijn neef Peter & Zout suggereerde. Dat vond iedereen wel een leuke!”

 

 

Dochter Inneke Mertens, bekend van The Voice Kids, trad ’s avonds nog op met Steven Mintjens, pianist/muzikant en vader van Jade Mintjens. “Misschien komt Jean Bosco Safari ook nog, hij is hier ook af en toe komen eten”, zegt Peter, die zich in het zweet bakte achter de barbecue.

Peter & Zout was bekend van de ribbekes en voor het wildseizoen. En nog heel bijzonder: voor de eigen pikante boter die vaak bij het voorgerechtje kwam. “Iedereen hengelt naar het recept van onze boter”, lacht Nadine. “Maar we geven het nog niet vrij. Wie weet als Peter later nog een foodtruck of take-away start en we ons boterrecept opnieuw kunnen gebruiken?”

 

 

Het gezin gaat in Oostmalle wonen. De kans dat er in het gebouw van Peter & Zout een horecazaak blijft is klein. Peter en Nadine runden altijd met hun tweetjes de boel, bijgestaan door flexi’s en studenten. Of Peter al concrete toekomstplannen heeft? “Ik ga eerst even uitrusten en op adem komen. Ik heb naast die achttien jaar Peter & Zout ook veertien jaar café ’t Hofke gedaan en nog vijftien jaar een groentenkraam en later een groentenwinkel gehad in Westmalle tegenover het Bergplein waar nu de rijschool is. Dat laat zich voelen. Even bezinnen nu eerst en dan zien we wel weer.”