Peter en Martin Wirtz Peter en Martin Wirtz in hun kantoor in Schoten. © Joris Herregods

Broers Wirtz uit Schoten leggen zwevend park aan boven museum in Griekenland

SCHOTEN - De Schotense broers Peter en Martin Wirtz werken aan een prestigieus project in de Griekse hoofdstad Athene. Het Nationaal Archeologisch Museum (NAM), het grootste en meest gereputeerde ter wereld, wordt uitgebreid volgens het ontwerp van David Chipperfield. De broers Wirtz mogen het zwevende park van de Britse toparchitect vormgeven.

Peter Wirtz (62) is net terug van Athene, waar hij complimenten ontving van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de internationale pers voor zijn ontworpen daktuin van anderhalve hectare. Een groene oase wordt het, gelegen bovenop de ondergelegen nieuwe vleugel van het NAM. “Een nieuwe publieke ruimte die uittorent boven het drukke stadscentrum van Athene. Voor of na het bewonderen van het Masker van Agamemnon, de Poseidon van Artemision en andere wereldvermaarde collectiestukken kunnen museumbezoekers hier uitblazen.” Niet alleen zijn wereldbekende Britse partner David Chipperfield werd er door gecharmeerd, maar ook de jury van de architectuurwedstrijd die de Griekse overheid organiseerde.

LEES OOK. Wirtz tekent over hele wereld tuinen uit

Het museumpark in Athene. © Filippo Bolognese Images

Claude Lorrain

Voor zijn stadspark haalde Peter Wirtz onder meer inspiratie in Sanssouci Berlijn en de utopische landschappen van de Franse barokschilder Claude Lorrain (1600-1682). Die sfeer doet denken aan de romantische parken van de negentiende eeuw, de tijd waarin ook het NAM gebouwd werd. De Schotenaar wil met zijn park vooral niet wedijveren met het museum. Hij koos voor een harmonieuze aanvulling. “Het monument met zijn hoge zuilengalerij en de eeuwig blauwe Griekse hemel blijven de toon zetten”, stelt Wirtz gerust.

David Chipperfield voorziet bovenop zijn gecamoufleerd nieuw museumgedeelte een laag aarde van één meter hoog. “Dat wordt de ondergrond voor ons park. Maar omdat Chipperfield kriskras verspreid over het terrein ook uitgeholde sokkels plaatst die veel dieper in de bodem gaan, kunnen we op ons ‘groendak’ naast groepen massieve struiken en gazons toch ook flinke hoogstammen planten”, toont Peter Wirtz meteen zijn bewondering voor het architecturaal concept.

 

Het winnende ontwerp voor uitbreiding van het NAM in Athene van de Brit David Chipperfield en Landschapsarchitecten Wirtz uit Schoten.
Het winnende ontwerp voor uitbreiding van het NAM in Athene van de Brit David Chipperfield en Landschapsarchitecten Wirtz uit Schoten. Het winnende ontwerp voor uitbreiding van het NAM. © Filippo Bolognese Images

Dakplatanen

Chipperfield en Wirtz voeren duurzaamheid hoog in het vaandel. “Ik heb dus gekozen voor lokale bomen en planten die voldoende klimaatbewust zijn, hoewel er al even slim ook gedacht is aan de bewatering van ons zwevend park”, haalt Wirtz er de soortenlijst bij. “Dakplatanen zijn heel mooi en geven de bezoekers van het museum meteen voldoende schaduw. Verder zullen we onder meer groenblijvende eiken, allepodennen, pistachebomen en cipressen uitzetten.”

De winnende combinatie Chipperfield-Wirtz kan na de zegetocht in Athene van voorbije week nu aan de slag. “Er komt een periode van twee jaar intensief studeren op de praktische uitvoering aan. De bouw van de uitbreiding zelf zal vervolgens zo’n drie jaar in beslag nemen. Ik vermoed dat wij met de aanleg van het NAM-park in actie zullen komen in 2025”, schat Wirtz.

“Wij hebben in Schoten naast vijftien ontwerpers ook een team van veertig tuinaanleggers in dienst, maar in Athene zullen we met lokale collega’s werken. Die gaan we ter plaatse wel eerst opleiden, want tuinverzorging staat niet hoog aangeschreven in Griekenland. Snoeien gebeurt er nog met machetes. Dat doet pijn aan mijn ogen.”

 

De nieuwe inkom in Athene. © Filippo Bolognese Images

Van Parijs tot Chicago

De broers Wirtz, die het levenswerk van hun in 2018 overleden vader en pionier Jacques Wirtz met evenveel passie en succes voortzetten, zijn de bescheidenheid zelve. Als je hun palmares bekijkt, met realisaties over heel de wereld, dan is dat best verwonderlijk. Les Jardins du Carrousel et des Tuileries aan het Louvre in Parijs, het Jubilee Park in Londen en recenter de nieuwe tuin voor de Chicago Botanic Garden ontstonden allemaal op een tekentafel langs de vaart in Schoten.

“Ach, we komen zelf misschien wat te weinig naar buiten met ons werk, al gaven we al meerdere boeken uit. Ik stel wel vast dat overheden in eigen land ons verkeerdelijk zien als ontwerpers van privétuinen. Terwijl we niets liever doen dan openbare parken ontwerpen. Daar is vader in 1972 zelfs mee gestart door in onze eigen gemeente Schoten het Cogelspark aan te leggen, met die piramiden als exotische blikvangers. Het zou fijn zijn om binnenkort nog eens in Antwerpen aan de slag te gaan, maar eerst gaat de focus naar Athene.”