Nieuws Dag van de Ondernemer: 1 op 5 ondernemers denkt aan stoppen

Dag van de Ondernemer: 1 op 5 ondernemers denkt aan stoppen

Dag van de Ondernemer: 1 op 5 ondernemers denkt aan stoppen

Op de Dag van de Ondernemer wil Unizo Provincie Antwerpen de ondernemers vooral een hart onder riem steken en een flinke duw in de rug geven. Veel zelfstandige ondernemers hebben het momenteel bijzonder moeilijk, financieel én mentaal. Volgens de nieuwste UNIZO-ondernemersenquête van UNIZO en VLAIO, via CheckMarket, naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer, speelt intussen 1 op 5 ondernemers met de gedachte aan stoppen. Maar tegelijk tonen ze hun veerkracht en weerbaarheid, als echte Flandriens, meteen ook het thema van de Dag van de Ondernemer-campagne dit jaar. Maar ook bijna 6 op 10 maakt van de nood een deugd met nieuwe inzichten en initiatieven.

Volgens Carl van Dyck, directeur Unizo provincie Antwerpen, zitten onze ondernemers, ondanks de federale en Vlaamse corona-steunmaatregelen, nog steeds in een bijzonder précaire situatie. “Niet alleen financieel, maar ook mentaal valt dit ongelooflijk zwaar. Hoewel we in de media horen en lezen dat het aantal faillissementen de voorbije maanden best wel meevalt, zegt dit natuurlijk niets, maar dan ook niets, over wat kan komen. Want de situatie is verdomd ernstig.”

Een grootschalig impactonderzoek van de Universiteit van Antwerpen met de ondersteuning van Unizo, toont daarnaast dat bijna een derde van de ondervraagde ondernemingen geen omzet meer had tijdens de eerste lockdown. Maar ook na de 1ste lockdown kenden bijna 60% van de ondernemingen nog omzetdalingen. Kleinere ondernemingen, die de grootste impact op hun omzet ondervonden, zien de toekomst het somberst in: bijna 30% geeft aan een tweede Corona golf niet te overleven.

Uit het onderzoek van Unizo en VLAIO blijkt ook dat een grote meerderheid van de ondernemers tot nieuw inzichten is gekomen. Nieuwe inzichten leidden bij de ondervraagde ondernemers in 58% van de gevallen ook tot nieuwe initiatieven. De opstart van een nieuwe activiteit of het lanceren van een nieuw product/dienst komt bij 21% ofwel 1 op 5 ondernemers voor. De omslag maken naar het digitale werken (15%) staat op plaats twee. De top vijf wordt vervolledigd door starten met online verkoop (12%), nieuwe beleveringswijzen (11%) en nieuwe klantendoelgroepen (10%).

Steun van politici en consumenten nodig

De Vlaamse regering is mede-initiatiefnemer van de Dag van de Ondernemer. Vlaams Economieminister Hilde Crevits: “De Vlaming steunt onze ondernemers. Dat is nodig, want veel ondernemers zijn onzeker over hun inkomen. Vooral vrouwelijke ondernemers geven aan meer wakker te liggen van inkomensonzekerheid.”

Federale en Vlaamse parlementsleden zoals Tom Ongena, Nahima Lanjri, Hans Verreyt, Katrien Schryvers, Christian Leysen, Sofie Joosen en Freya Perdaens, maar ook vele burgemeesters en schepenen gingen een levendige dialoog aan met ondernemers uit de provincie Antwerpen, waaronder CPS -Computer Portrait Systems, YUMA LABS, Persua, GEBO, CT Paramedics, LDV/United en Captain Cork. De kernboodschap hier is duidelijk: “Steun ondernemers, zij zijn de spil van onze economie.”

Gouverneur Cathy Berx: “De corona-maatregelen raken ondernemers recht in het hart. We zijn jullie buitengewoon dankbaar en erkentelijk want jullie ondernemers zijn het kloppend hart van onze economie.” Gedeputeerden Luk Lemmens, Kathleen Helsen, Jan de Haes, en Ludwig Caluwé spraken een videoboodschap in om ondernemers een duw in de rug te geven en het belang van ondernemers voor de economie te onderstrepen.

Carl van Dyck rekent ook op de consument: “We roepen iedereen op om maximaal te winkelhieren, dus ook lokaal digitaal, en op die manier onze economie en ondernemersweefsel zo goed mogelijk intact te houden, in het belang van ons allemaal. Ondernemers zijn én blijven de motor van onze economie.”

Reageer op dit bericht

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.