Foodsavers_Antwerpen_4-2

Foodsavers haalt dubbel zoveel voedseloverschotten op in Antwerpen

Vorig jaar zagen de 11 sociale distributieplatformen van Foodsavers de vraag naar voedselhulp met maar liefst 27% toenemen. Minister van Armoedebestrijding Wouter Beke stelt 2,8 miljoen euro ter beschikking om de werking de komende vier jaar uit te breiden.

Foodsavers zijn sociale distributieplatformen die nog perfect eetbare verse en gezonde voedseloverschotten ophalen bij supermarkten, veilingen en bedrijven. Ze sorteren deze en verdelen ze naar een 300-tal lokale sociale organisaties, die ze op hun beurt verdelen aan mensen in een kwetsbare situatie. Daarnaast staat bij Foodsavers ook de sociale tewerkstelling centraal. Mensen die, om welke reden dan ook, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, krijgen er een zinvolle job, begeleiding en een toekomstperspectief.

In totaal deden in 2020 112.500 mensen in armoede beroep op Foodsavers, het jaar voordien waren dat er nog 88.700. Zo kwam 1.750 ton aan voedseloverschotten terecht bij wie het echt nodig had: een stijging van 34% ten opzichte van 2019.

Nood aan voedselhulp nog nooit zo groot

Hoewel de Foodsavers slechts enkele jaren geleden ontstonden onder impuls van de lokale overheden, hebben ze zich in een mum van tijd onmisbaar gemaakt. Zeker sinds de coronacrisis, waarin het aantal gebruikers, ondanks alle steunmaatregelen van de overheid, ten opzichte van 2019 met ruim een kwart (27%) toenam tot 112.500 gebruikers.

Behalve een stijgende vraag, zijn er als gevolg van de coronacrisis ook meer schenkingen. In de stad Antwerpen doneerden bedrijven meer voedseloverschotten aan Foodsavers. In de eerste helft van dit jaar schonken bedrijven 206 ton voedseloverschotten, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De coronacrisis zorgde ervoor dat plots verschillende bedrijven voedseloverschotten hadden, onder andere door de sluiting van de horeca. Daarnaast ging stad Antwerpen actiever bedrijven benaderen om voedseloverschotten te schenken, waardoor het initiatief aan bekendheid won.

“Wanneer we 100 ton voedselverspilling vermijden, besparen we maar liefst 250 ton CO2”, zegt Antwerps schepen voor sociale zaken en leefmilieu Tom Meeuws. “We moeten blijven inzetten op structurele maatregelen om de armoede tegen gaan, en intussen een duurzame keuze maken voor voedseloverschotten. Dit jaar zal Foodsavers Antwerpen aan zo’n 40 organisaties en sociale centra verdelen. Het gaat over meer dan 715 ton via de Europese Unie ter beschikking gestelde voeding en naar schatting 400 à 450 ton voedselschenkingen. Onze actieve oproep naar bedrijven loonde, en daarom willen we ook in de toekomst blijven samenwerken. Een win-win voor het klimaat, voor onze ondernemers en voor alle Antwerpenaren.”