Foto: Jan Van de Perre

GreenMobility gaat in zee met mobiele snellaaddienst van Uze: “Iedere parkeerplaats wordt een snellaadplek”

ANTWERPEN - Het Antwerpse bedrijf Uze zal het opladen van de elektrische deelauto’s van GreenMobility voor zijn rekening nemen. Na een proefperiode in Antwerpen tekenden de twee bedrijven vandaag hun samenwerkingscontract. “Wij komen met onze mobiele snelladers tot bij de auto wat dus van elke parkeerplek een oplaadplaats maakt”, zegt Kris Verdonck, CEO van Uze.

De elektrische wagen maakt zijn opmars in de stad waardoor ook de vraag naar oplaadplekken stijgt. GreenMobility voorziet Antwerpen sinds 2020 van 100% elektrische deelwagens. Toen reden er zo’n tweehonderd wagens rond in de stad. Dat aantal is ondertussen al verdubbeld. “We zien een enorme stijging in het gebruik van onze deelwagens”, zegt Steve Van Avermaet, CEO van GreenMobility. “We horen vaak dat de deelwagens te veel gebruikmaken van publieke laadpunten, dus door de samenwerking met Uze hopen we die punten minder te belasten."

Jan Van de Perre

Zoals een pizza bestellen 

Maar hoe werkt die mobiele oplaaddienst juist? “Op een step met een snellader komen we naar de auto’s toe”, vertelt Kris Verdonck. “Op korte tijd kunnen we elektrische wagens opladen zonder dat we daar infrastructuur voor nodig hebben. Voor ons is het ook makkelijk om mee te bewegen met de vraag. Is er bijvoorbeeld een evenement in het Sportpaleis, dan sturen we onze mobiele snelladers naar die locatie. Via het systeem kunnen wij zien welke auto’s opgeladen moeten worden.”

Momenteel werkt Uze samen met GreenMobility zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de batterijen van hun wagens. Tegen het einde van het jaar hopen ze hun dienst ook aan te bieden aan burgers. “Het zal werken zoals een pizza bestellen”, zegt Verdonk. “Via een app kunnen onze klanten energie bestellen en dan komen wij met onze lader naar hun auto.”

Het contract werd vandaag officieel ondertekend in aanwezigheid van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “De elektrische deelwagens dragen bij aan de modal shift in Antwerpen”, zegt Kennis. “In een sneltempo plaatsen we laadpalen, maar toch komen die met beperkingen zoals het innemen van plaats. Uze brengt hiervoor een alternatief met hun snelladers waardoor de deelwagens ook meer beschikbaar zijn. Wij zijn als stad heel tevreden met deze samenwerking.”