Magnus Foto: Wim Kempenaers

Grootste wijnimporteur van het land neemt Antwerpse invoerder Magnus over

De grootste zelfstandige wijnimporteur van ons land neemt een van de grootste invoerders in Vlaanderen over. Zo komt een eind aan veertig jaar wijngeschiedenis van de Antwerpse familie Magnus. “Maar we gaan de naam behouden.”

De Antwerpse wijnimporteur Magnus wordt overgenomen door Cinoco, met een omzet van zo’n 30 miljoen euro de grootste importeur en distributeur van wijnen in ons land.Cinoco, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1691, stond al sterk in Brussel en Wallonië en versterkt met de overname van Magnus nu zijn aanwezigheid in Vlaanderen.

Magnus Wijnen werd opgericht door Patrick Magnus in 1984. Sindsdien groeide het familiebedrijf uit Schoten uit tot een van de grootste Vlaamse wijninvoerders, met om en bij de 13 miljoen euro omzet. Daarbij richtte het zich niet op de bekende, dure namen in de wijnwereld. “Van bij het begin vond ik de verhouding tussen prijs en kwaliteit het belangrijkst. Vandaar dat ik ook buiten Frankrijk en Europa naar wijnen begon te zoeken”, zegt Patrick Magnus. Met die strategie werd het bedrijf een gevestigde waarde bij wijnliefhebbers. “We gaan de naam dan ook behouden”, zegt Gilles Nolet van Cinoco. “We willen het bedrijf niet opslorpen, maar als zelfstandige entiteit binnen onze groep verder ontwikkelen.”

België is een belangrijke wijnmarkt: qua wijnconsumptie per capita (boven 15 jaar) staat ons land op de zestiende plaats in de wereld. Net zoals in andere landen wordt de wijnhandel bij ons gedomineerd door de supermarkten. De zelfstandige wijnimport vertegenwoordigt slechts 15 tot 20 procent van de markt, waarin ongeveer 3.500 wijnhandelaars actief zijn, van kmo’s tot hobbyisten. Dat leidt tot een concurrentiële omgeving, waarin overnames en concentratie onvermijdelijk zijn.