Nieuws Antwerpen High5 recycleert 250.000 ton flessen

High5 recycleert 250.000 ton flessen

High5 recycleert 250.000 ton flessen

glaasjesVlakbij de Noordkasteelbruggen in Antwerpen draait sinds enkele weken een van de modernste recyclagefabrieken voor glas ter wereld, High5. Het bedrijf kan 250.000 ton flessenglas aan, goed voor de aanmaak van 470 miljoen nieuwe flessen van 75 centiliter. High5 is een initiatief van de Kempische mineralen- en glasspecialist Sibelco en van Sita, de afvalophaler uit de energiegroep GDF-Suez.

De recyclage van glas is zeker in West-Europa al een ingewortelde levenshouding. In België wordt 94% van het bol glas gedeponeerd in glascondtainers en naderhand gerecycleerd. De Belgen zijn daarmee na de Luxemburgers (96%) de tweede beste leerlingen van de klas. Ook de recyclage-industrie heeft zich op die veranderde leefgewoontes afgesteld.

Op de twee hectaren grote site met een eigen loskade van honderd meter was al veel langer een glasrecyclagefabriek aan de slag die echter nooit van de grond geraakte. In 2009 kochten Sita en Sibelco de site over en startten in 2012 de verbouwingswerken op. Sinds oktober van verleden jaar werd al geproefdraaid.

Volgens Jean-Luc Deleersnyder van Sibelco levert de recyclage een enorme milieubesparing op. De klanten van High5, de glasfabrieken besparen in het hergebruik immers 220.000 ton aan grondstoffen en produceren 100.000 ton minder CO2-uitstoot. Ze verbruiken tevens tot 30% minder stroom. High5 verwerkt in dit opzicht de inhoud van de glascontainers uit het Waasland en uit tal van intercommunales. Er worden ook flessen aangevoerd uit Nederland, Noord-Frankrijk en Groot-Brittannië. Volgens fabrieksdirecteur Jan Verachtert zijn dat 60 vrachtwagens en twee tot drie schepen per week.

High5 draait op een investering van 14 tot 18 miljoen euro en stelt vandaag 22 mensen tewerk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.