bumaco Foto: vrs / Google Streetview

Miljoenenclaim boven het hoofd van Bumaco na zwartwerk en fraude

Het gerechtelijk onderzoek naar fraude en zwartwerk bij Bumaco is afgerond. Het koeltechniekenbedrijf uit Rotselaar zou jarenlang frauduleuze constructies hebben opgezet, om sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffingen te ontlopen. Voor negen verdachten wordt er nu de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd, het bedrijf van CEO Roel Buelens (53) riskeert een miljoenenclaim.

In 1994 richtte Roel Buelens de firma Bumaco op, een bedrijfje dat zich specialiseerde in koeltechnieken. Het werd een succesverhaal, want de zaak groeide in de voorbije dertig jaar uit tot een van de grootste spelers in Vlaams-Brabant. In 2021 werd de firma door Unizo nog uitgeroepen tot ‘KMO van het jaar voor Vlaams-Brabant en Brussel’.

Bumaco heeft vandaag vestigingen in Rotselaar, Nazareth, Mellet, Herentals, Oostende en Duffel. Daarin focust het zich niet enkel meer op koeltechnieken, maar ook op professionele keukens, warmtepompen, klimaatplafonds, camerabewaking en alarmsystemen.

Massale huiszoeking

Om al dat werk te kunnen uitvoeren, had Bumaco heel wat personeel nodig. Al die lonen kostten het bedrijf enorm veel geld, waarop het bedrijf zou hebben beslist om hun werknemers in het zwart te betalen. Zij zouden af en toe cash geld toegestoken krijgen, of in naam van het bedrijf buiten hun uren airco’s plaatsen bij particulieren.

In oktober 2021 besliste de arbeidsauditeur om een gerechtelijk onderzoek in te stellen, dat zich toespitste op deze betalingen. Dit resulteerde uiteindelijk in een massale huiszoeking op 12 mei 2022 in de vestiging in Rotselaar. CEO Roel Buelens werd die ochtend uit zijn bed gelicht en – net als sommige van zijn personeelsleden – meegenomen voor verhoor.

Buelens mocht na dat verhoor meteen weer naar huis, al waren de feiten waarvan hij werd verdacht niet min. Zo zou de CEO met zijn bedrijf jarenlang frauduleuze constructies hebben opgezet, om sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffingen te ontduiken.

Concreet zouden arbeiders en bedienden binnen Bumaco massaal zwarte overuren gepresteerd hebben. Die werden betaald via verschillende constructies, waarin de werknemers cash geld, maaltijdcheques, cadeaubonnen en aankopen in natura kregen. Zo zouden personeelsleden zelf multimedia en stookolie hebben kunnen factureren via hun werkgever.

De werknemers presteerden dus heel wat overuren, maar op hun loonfiches zou er slechts een minimum verschijnen. Ook zou er zijn gesjoemeld met het privégebruik van de bedrijfsvoertuigen en de werkbonus. Bij dit laatste is er sprake van een vermindering van de werknemersbijdragen, met als doel om werknemers met een laag loon een hoger nettoloon te garanderen, zonder daarbij het uurloon te verhogen. Meer dan 500 personeelsleden zouden geprofiteerd hebben van de systemen om bijdragen te ontduiken.

15 miljoen euro

Nu wordt de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd van negen verdachten. Het gaat om CEO Roel Buelens en zijn bedrijf Bumaco, maar ook om ondernemingen Kitchco bv, Electrico bv, Solairco bv en Heatco bv, die tot de Bumaco Group behoren. Ook voor leden van het management - K. O. (51), N. B. (49) en J. H. (30) - wordt de doorverwijzing gevraagd.

Of zij zich alle negen zullen moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank, wordt duidelijk in april. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) zou zo’n vijftien miljoen euro willen terugvorderen, bovenop de geriskeerde geldboetes.