Afbeelding14 Zelento was dokter in Oekraïne, maar hoopt nu op en job in de horeca. Foto Jan Van der Perre

Mobiele keuken op Operaplein maakt mensen warm voor job in horeca

ANTWERPEN - In Antwerpen zijn er ruim 2.000 vacatures in de horeca. Dat is een stijging met 101,1 procent in vergelijking met vorig jaar. Om mensen warm te maken voor een job in een café of restaurant is het Operaplein in Antwerpen nog tot vrijdag 2 september een horecaplein met mobiele keukens waar kandidaten een spoedopleiding krijgen.

Vijf mensen maakten woensdagmiddag een goede koffie of een mocktail en zeven anderen kookten in de mobiele keuken een gazpacho. Dit op het Operaplein. Eén van hen is Zelento Yevhenita (28). Zij ontvluchtte zes maanden geleden het oorlogsgeweld in Oekraïne. Samen met haar vriendin Aliona (25) snijdt ze paprika’s.

“Ik heb geen ervaring in de horeca, maar wil het wel eens proberen”, zegt Zelento. “In Oekraïne was ik dokter, maar mijn diploma wordt in België niet erkend. Vrienden hadden mij aangeraden om naar hier te komen. Ik hou wel van koken, dus deze ervaring gaat niet verloren.”

Met dit initiatief wil de VDAB, de stad Antwerpen en Horeca Vlaanderen mensen laten proeven van een job in de horeca. In het najaar komen er opleidingen van vijf weken om werkzoekenden klaar te stomen.

 

Katrin Poels. Foto Jan Van der Perre

“We richten ons naar jongeren en alleenstaande ouders”, zegt Katrin Poels, trajectbegeleider bij de vormingsorganisatie Horeca Forma. “Veel lunchzaken zoeken mensen. De uren zijn eenvoudig te combineren met de schooluren van de kinderen.”

De arbeidsvoorwaarden en de uren schrikken veel mensen af om aan de slag te gaan in de horeca. In Antwerpen daalde het aantal werkzoekenden voor een job in de horeca met meer dan 15 procent. Volgens Poels beseffen horeca-uitbaters dit ook.

“De sector is zich daarvan bewust en zoekt naar verschillende formules om mensen toch aan te trekken”, zegt Poels. “We zien een grote bereidheid om mensen bijvoorbeeld op te leiden in de zaak. Sommige restaurants sluiten op zondag omdat ze hun personeel een vrije dag willen geven in het weekend.”

Geen diploma

Ook Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB Antwerpen, merkt een wijziging aan de zijde van de werkgevers. Bij 75 procent van de horeca-vacatures wordt geen diploma gevraagd.

 

Bjorn Cuyt (VDAB). Foto Jan Van der Perre

“Ook de taaldrempel lijkt weg te zijn”, zegt Cuyt. “Klanten maken er ook geen probleem meer van dat ze worden bediend door iemand die Engels spreekt.”

Het blijft wel merkwaardig dat iemand als Zelento met een diploma als dokter een job zoekt in de horeca, terwijl de zorgsector ook veel volk zoekt.

“De jobs in de zorgsector zijn zwaar gereglementeerd”, zegt Cuyt. “Bovendien zijn veel buitenlandse diploma’s niet erkend in België.”

Op het horecaplein proeven mensen niet alleen van een job in de horeca. Ze kunnen donderdag 1 september ook ineens solliciteren bij werkgevers. Tot en met 2 september worden er op het Operaplein verschillende workshop georganiseerd. Dit initiatief bouwt verder op de horeca-campagne ‘Goe volk gezocht’ en het actieplan horeca dat VDAB in het najaar lanceerde.