action-cement-construction-2219024

Moet je als werkgever je medewerkers beschermen tegen zon? En hoe dan wel?

De zomer is in aantocht en de eerste 30 graden zijn genoteerd. Maar heb je als werkgever (of in diens opdracht: als interne preventieadviseur) de verantwoordelijkheid om iedereen tegen de felle zon te beschermen? En zo ja: wat kan je dan doen?

Het voorbije decennium is het aantal gevallen van huidkanker in België bijna verdrievoudigd. “Maar liefst een op de vijf mensen wordt ooit behandeld voor huidkanker”, weet Edelhart Kempeneers, medisch directeur (en arts) bij HR- en Well-being specialist Attentia. “Vooral personen met huidtype 1 (rood of lichtblond haar en lichte ogen) of type 2 (blond haar, grijze, groene of blauwe ogen) lopen extra risico in de zon.”

Wat zegt de wet?

De wet stelt alvast dat de werkgever danig rekening moet houden met felle zon. “In België is het wettelijk verplicht dat werknemers die rechtstreeks aan zonnestraling worden blootgesteld, beschikken over collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen”, weet Kempeneers.

Deze wetgeving is overigens nog vrij nieuw. “Die staat beschreven in artikel 14 van het KB van 4 juni 2012 betreffende de thermische omgevingsfactoren.”

De wetgever vermeldt evenwel geen verdere specificaties over de aard of hoedanigheid van deze beschermingsmaatregelen. Met de arts van Attentia overlopen we een achttal mogelijke maatregelen.

Maatregel 1: pas de werkplanning aan

Primaire preventie is uiteraard het beste. “Als het kan, organiseer dan de werkplanning zo dat er tussen 12 en 15 uur niet in de zon gewerkt moet worden”, oppert Kempeneers.

Maatregel 2: zorg voor bescherming en afscherming

Een dekzeil of een ander soort scherm boven de plek waar gewerkt wordt, biedt niet alleen bescherming tegen schadelijk uv-licht, maar creëert ook een schaduwrijke plek met koelere temperaturen. Ook een parasol plaatsen is een mogelijkheid.

Maatregel 3: informeer je werknemers

Je werknemers zijn misschien niet helemaal op de hoogte van de potentiële gezondheidsrisico’s van fel zonlicht. “Licht hen de vuistregels voor veilig in de open lucht werken toe”, stelt de arts voor. “Gebruik daarvoor alle middelen die je nuttig acht, zoals posters, toolboxmeetings, intranet of het personeelsblad.”

Maatregel 4: voorzie een anti-zonnebrandproduct (van minstens factor 30)

Tot dusver de collectieve maatregelen, maar er zijn ook individuele zoals het aanbieden van anti-zonnebrandmiddelen. “Die bevatten uv-filters, waardoor er minder uv-straling de huid bereikt. Ze bieden evenwel geen volledige bescherming”, merkt Kempeneers op.

De beschermingsfactor van een anti-zonnebrandmiddel geeft aan in welke mate uvb-straling wordt tegengehouden: het getal geeft aan hoeveel langer iemand die beschermd is met anti-zonnebrandmiddel in de zon kan blijven dan iemand zonder bescherming, voordat er zonnebrand optreedt. “Een anti-zonnebrandmiddel van minstens factor 30 is aangewezen”, vindt de arts. “Vergeet ook niet om dit elke twee uur opnieuw aan te brengen en vaker als je veel zweet.”

 Maatregel 5: zorg voor uv-werende kleding

Normale kleding zoals een katoenen T-shirt biedt onvoldoende bescherming voor wie meerdere uren per dag blootgesteld wordt aan uv-straling. “Een wit katoenen T-shirt heeft slechts een beschermingsfactor van 15. Na een aantal keer wassen kan dit wel oplopen tot een factor 20. Maar is het T-shirt nat, bijvoorbeeld door zweet, dan neemt de beschermingsfactor weer met de helft af. Honderd procent polyester komt gemiddeld niet hoger dan factor 10.”

 Maatregel 6: draag een hoofddeksel

Het is verstandig om buiten een pet of helm met een nekflap te dragen. “Zo’n hoofddeksel beschermt tegen oververhitting, biedt schaduw en dus comfort aan de ogen, en beschermt het hoofd en de nek tegen uv-straling.”

 Maatregel 7: kies zonnebrillen met uv-filter

Enkel zonnebrillen met een uv-filter bieden bescherming, waarschuwt Kempeneers. “Zonnebrillen zonder uv-filter zijn even effectief in het tegenhouden van het zichtbare zonlicht, maar leiden door een vergroting van de oogpupil tot een grotere blootstelling aan uv-stralen. Ze zijn dan ook schadelijk voor de ooglens.”

 Maatregel 8: laat huidletsels nakijken

Voorkomen is beter dan genezen, maar ook wat het laatste betreft is alertheid aangewezen. “Zodra een moedervlek van uitzicht verandert of als een zweertje niet geneest, is het aangewezen om je werknemer naar een huisarts of huidspecialist te laten gaan”, besluit de arts.

Heeft u bijkomend advies nodig of bent u op zoek naar een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk?

Ontdek wat Attentia voor u doet.