Week van Duaal

Syntra West koploper in Vlaanderen en Brussel voor duaal leren

KORTRIJK, BRUGGE - Leren op de werkplek kent ongeziene groei bij Syntra West met liefst 50% meer leerlingen. Uit recente cijfers van AgODi blijkt dat SYNTRA in Vlaanderen en Brussel ook de absolute koploper is inzake duaal leren. 1.400 leerlingen studeren intussen aan een SYNTRA-campus voor een opleiding waarbij duaal werkplekleren centraal staat. Dat zijn er maar liefst 50% meer dan vorig jaar. Met deze stijging positioneert de SYNTRA-koepel zich als grootste aanbieder van duale trajecten in Vlaanderen.

Sinds 2019 kunnen leerlingen in het secundair onderwijs opteren voor het systeem van duaal leren, waarbij ze leren op de werkvloer combineren met leren bij een educatieve instelling zoals SYNTRA. Dankzij hun ervaring met de leertijd en het vroeger leercontract hebben de SYNTRA's volop ingezet op duaal leren. Hierbij staat de werkplek centraal: leerlingen volgen één dag per week lessen op de campus en spenderen de resterende vier dagen bij een onderneming.

SYNTRA de nummer één

Van alle leerlingen in Vlaanderen die een duale opleiding volgen, doet 1 op 4 dat intussen in een SYNTRA-campus. “Wij herbergen bij SYNTRA al jaren heel wat leerjongeren, maar sinds 2021 zien we een explosieve groei bij de duale opleidingen", aldus Vanessa De Leeuw, onderwijsmanager duaal leren Syntrum.  "We gebruiken slechts een handvol SYNTRA-campussen om dit jaar 1.400 leerlingen te vormen. Werkplekleren ligt dan ook erg dicht bij onze expertise en we slagen erin om ons hiervoor efficiënt te organiseren. In de rest van het secundair onderwijs is het duaal aanbod bijzonder versnipperd. Ik durf dan ook zeggen dat SYNTRA dé referentie is inzake duaal leren.”

De kracht van ondernemerschap

"We hebben altijd geloofd in de combinatie van praktijkgericht leren en theorie", aldus nog Vanessa De Leeuw. "Het feit dat de leerdoelen sinds 2019 zijn afgestemd op die van het voltijds onderwijs maakt de keuze voor duaal leren nog aantrekkelijker voor zowel ouders als leerlingen."

Het duaal-only principe, waarbij opleidingen enkel nog duaal worden aangeboden door scholen waar dit mogelijk is, wordt door vele werkgevers toegejuicht. "SYNTRA heeft bewezen dat dit niet alleen mogelijk is, maar ook uiterst effectief en met hun jarenlange expertise en sterke band met ondernemers zijn zij dé opleidingsverstrekker voor duaal leren," stelt Unizo. "Meer secundaire scholen zouden een voorbeeld moeten nemen aan SYNTRA en een samenwerking aangaan om een krachtig aanbod te ontwikkelen."

Naar de toekomst toe blijft SYNTRA vastberaden inzetten op duaal leren, met de overtuiging dat hun nauwe band met ondernemend Vlaanderen en Brussel uitstekend tot uiting komt in deze leervorm. Tijdens de week van duaal zet Syntra West zijn  opleidingen via de 5 campussen extra in de verf met een groot aanbod aan diverse activiteiten.

Voor meer info surf naar: www.syntraduaal.be.