Nieuws Antwerpen Molenbergnatie verkocht aan Franse groep

Molenbergnatie verkocht aan Franse groep

Molenbergnatie verkocht aan Franse groep

molenbergDe Molenbergnatie is verkocht aan de Frans-Zwitserse groep Louis Dreyfus Commodities. Een en ander volgt op de verkoop van de holding Ilomar, de maatschappij rond Cor Boonstra die in 2011 de oude natiebazen uitkocht.

De Molenbergnatie is vooral gespecialiseerd in de overslag en de stockage van koffie. Het bedrijf heeft een aloude traditie en is mee de hoeksteen voor de reputatie van Antwerpen als internationaal handelscentrum voor koffie. Er wordt elk jaar zowat 85.000 ton aan koffiebonen verhandeld. Daarnaast worden er ook cacao, noten en specerijen omgeslagen. De Molenbergnatie doet aan aan general cargo, is actief in de expeditiewereld, runt een scheepsagentuur (Ilomar Agencies) en exploiteert tevens vastgoed.

De groep kwam enkele jaren geleden in een heuse versnelling terecht toen het bedrijf gedeeltelijk in handen kwam van Cor Boonstra, de ex-topman van het elektronicaconcern Philips. Boonstra was de facto fin de carrière maar keerde bij de Molenbergnatie als manager terug naar zijn oude liefde. Hij had eerder immers nog het Amerikaanse Sara Lee geleid, niet toevallig de eigenaar van oa. het koffiemerk Douwe Egberts. Hij beschouwde een en ander overigens als een vriendendienst ten aanzien van het bedrijf. In de loop van de jaren kocht hij de oude natiebazen allemaal uit en bracht de natie samen met de tradingmaatschappij Port Real Estate onder in zijn eigen holding Ilomar.

De verkoop van de Molenbergnatie aan de Frans-Zwitserse groep Louis Dreyfus Commodities komt ondertussen wél als een heuse verrassing aan. Louis Dreyfus Commodities wordt aangestuurd door Maragarita Bogdanova, de weduwe van de overleden miljardair Robert-Louis Dreyfus. Van de kant van de nieuwe eigenaar is ondertussen overigens gesteld dat de ondernemingen uit de holding Ilomar hun autonomie ook in de toekomst zullen bewaren. Het bedrijf wordt vandaag aangestuurd door Matthias D’hondt. De Molenbergnatie heeft ook vestigingen in Spanje en in Vietnam. Verleden jaar werd een omzet bijeengewerkt van 65 miljoen euro.

Bij de vakbonden wordt de deal van nabij opgevolgd. Volgens BBTK-secretaris Gert Wenselaers is er voor de 62 bedienden en de 9 arbeiders bij de Molenbergnatie met daarnaast een wisselend aantal havenarbeiders helemaal geen direct gevaar. “Het gaat eigenlijk gewoon om een overdracht van aandelen. Aan het bedrijf verandert niets. Maar we zullen de zaken toch op de voet volgen en vooral in de gaten houden of er synergieën zullen volgen.”

De groep Louis Dreyfus Commodities tekende in 2012 voor een omzet van 57 miljard dollar en stelt internationaal zowat 20.000 mensen tewerk.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.