Nieuws Antwerpen Nieuwe compressortechnologie bij Atlas Copco

Nieuwe compressortechnologie bij Atlas Copco

Nieuwe compressortechnologie bij Atlas Copco

atlascopcoEen technisch team rond Bert Derom heeft bij Atlas Copco in Wilrijk een nieuwe compressortechnologie ontwikkeld die de helft energiezuiniger is. De machine is daardoor ook veel stiller en kan compacter gebouwd worden.

Het Zweedse Atlas Copco runt in Wilrijk een van zijn grootste compressorenfabrieken van de wereld. De business area Compressor Iechnique, een onderdeel van de afdeling Industrial Air maakt er industriële compressoren, gas- en procescompressoren en expanders, lucht- en gasbehandelingsapparatuur en luchtbeheerssystemen.

Het team van Bert Derom kreeg er de interne Environmental Award 2012 toegekend voor de verbeteringen aan de compressoren waardoor ze 50% energiezuiniger zijn dan de traditionele compressoren met vast toerental.

Het gaat erom dat de machine de integratie mogelijk maakt van de oliegekoelde permanentmagneetmotor in het compressorelement. De zogenaamde VSD-technologie volgt nauwkeurig de persluchtbehoefte door het motortoerental en de persluchtlevering automatisch aan te passen. Een en ander gebeurt in combinatie met het nieuwe ontwerp van de motor met inwendige permanente magneet. Daardoor wordt 50% minder energie verbruikt terwijl de bedrijfskosten tijdens de hele levenscyclus van de machine met 37% kunnen verlaagd worden. Door een nieuwe efficiëntere ventilatormotor kan overigens nog meer bespaard worden. Naast de energiebesparing garandeert de compressor ook nog eens een 12% hogere vrije luchtlevering.

“De nieuwe compressor betekent een enorme stap voorwaarts op het vlak van innovatie”, zegt Andrew Walker, de voorzitter van de afdeling Compressor Technique Service. “Het is er tevens een geweldig voorbeeld van hoe onze investeringen in onderzoek en ontwikkeling vruchten afwerpen”, zegt Stephan Kuhn, de president van de hele Compressor Technique business area.

Volgens Atlas Copco heeft de internationale markt heel erg positief gereageerd op de introductie van de nieuwe compressor. In de weken na de lancering werden er al onmiddellijk meer dan 500 van verkocht.

Atlas Copco wordt vandaag geleid door de Belg Ronny Leten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.