Nieuwe lichting onderhoudstechnici

prima

Antwerpen en het Waasland hebben een opmerkelijk tekort aan onderhoudstechnici. Het beroep van onderhoudstechnicus staat er al meer dan vijf jaar koppig op de eerste plaats in de lijst van knelpuntjobs. Met de PrIMA-opleiding leidt Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland (Voka –KvKAW) daarom sinds 2012 samen met VDAB en Encora werkzoekenden op tot onderhoudstechnicus. Ook dit jaar levert die academy weer 14 studenten af.

Voor de derde maal al engageerde Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower zich om persoonlijk de certificaten uit te reiken. De proclamatie vond dit jaar plaats bij Maintenance Partners in Zwijndrecht, een van de founding partners.

De industrie in de regio heeft elk jaar twee- tot driehonderd nieuwe onderhoudstechnici nodig. De klassieke uitstroom van scholen is hiervoor onvoldoende. Actemium (het vroegere Cegelec), Bilfinger ROB en Maintenance Partners zetten daarom als eersten mee hun schouders onder het project. De pool van PrIMA-bedrijven is intussen met een factor tien gegroeid. ‘Ik denk dat we na drie geslaagde edities kunnen stellen dat PrIMA door de industrie stilaan erkend wordt als een soort kwaliteitslabel. Dit soort samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is tot nog toe ook vrij uniek in Vlaanderen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvKAW.

Van de eerste lichting kandidaten uit 2012 haalde slechts de helft de eindmeet. Tegenwoordig kan PrIMA bogen op een succesratio van meer dan 80 procent. De screening van de kandidaten gebeurt nog steeds door VDAB, die ook samen met Encora, Stedelijk Centrum voor volwassenonderwijs, de opleiding verzorgt. ‘Maar in nauwe samenspraak met de bedrijven hebben we het concept wel elk jaar verfijnd tot wat het nu is: een traject zoals dat voordien haast alleen in Duitsland bestond waarbij werkzoekenden meteen de nieuwste technieken krijgen aangeleerd op de werkvloer’, legt Fred Duterne, business development director bij Actemium en voorzitter van het PrIMA-project uit.

Niet toevallig vindt de proclamatie dit jaar bij Maintenance Partners plaats. Wim Schelfaut, CEO van dit Wase bedrijf is vanaf dag één, een van de grote bezielers van het project. ‘Door de toenemende complexiteit van de installaties in de procesindustrie, zal de vraag naar kwalitatief onderhoud alleen maar toenemen. Met PrIMA streven we naar een internationale standaard, en dat is voor mij de beste manier om in technisch talent te investeren.’

Ook Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower bevestigt al voor het derde jaar op rij met zijn aanwezigheid zijn geloof in dit project. ‘PrIMA levert het bewijs dat scholing en omscholing nog altijd de kortste weg zijn naar de arbeidsmarkt. Het overgrote deel van de afgestudeerden vonden de voorbij drie jaar dankzij PrIMA een vaste job in de industrie. De samenwerking tussen de Antwerps-Wase Kamer, VDAB en CVO Encora is niet minder dan een succes te noemen!’

De contracting- en maintenancesector in ons land stelt 30.000 medewerkers tewerk. De helft van de omzet wordt in de procesindustrie behaald.