Nieuws Antwerpen Opslag van energie: de uitdaging van de toekomst

Opslag van energie: de uitdaging van de toekomst

Opslag van energie: de uitdaging van de toekomst

windmolensOp donderdag 8 november vindt in het Elzenveld in Antwerpen een conferentie plaats rond het onderwerp: energieopslag in de toekomst. Energie opwekken is één ding. Die energie opslaan om later te gebruiken is iets anders. Hij of zij die daar een finale oplossing voor vindt wint de jackpot. Opslag, dat zijn batterijen maar ook andere opslagtechnologieën zoals bijvoorbeeld waterkracht. Het zijn de ‘missing links’ in de transitie naar decentrale en hernieuwbare energievoorziening. Opslag zal het mogelijk maken om consumptie en productie van mekaar los te koppelen. Het elektriciteitsnet moet nu heel de tijd in balans zijn, dwz. wat geconsumeerd wordt moet ook op hetzelfde moment geproduceerd worden. Dankzij opslagtechnologie hoeft dat binnenkort niet meer.   

Opslag is dus het antwoord op de volatiele, decentrale, duurzame energiemarkt van vandaag. Daarom is opslag (en vooral batterijen) ook een groeiende business en dé nieuwe ‘game changer’ in energieland.   

Maar de energiemarkt is nog niet aangepast aan deze nieuwe ‘game changer’. Enkele zaken zijn nodig om batterijen en opslag te kunnen commercialiseren en laten werken in een goed functionerende markt.

We moeten naar het totaalplaatje kijken: verschillende technologieën laten concurreren in vrije markt. Dat wil zeggen zonder subsidies en niet alles inzetten op één technologie. Denk aan de saga van de zonnepanelen die leidde tot Turteltaks. Regelgeving moet worden aangepast aan de nieuwe technologieën en de relatie energieproducent- consument moet worden herzien.   

Kortom: het is een onderwerp met een hoge actualiteitswaarde. Alle details vindt u op de website http://www.energystorageconference.eu/

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.