Ronnie Leten Manager van het jaar

leten

Ronnie Leten van Atlas Copco is door de lezers van het economisch weekblad Trends en een vakjury bekroond tot de 29ste manager van het jaar. Liefst 15.000 mensen brachten een stem uit. De Limburger Leten is een van de weinige Vlamingen die aan het hoofd staat van een multinational. Hij leidde enkele jaren geleden de compressorfabriek van de Zweedse groep in Wilrijk.

De Manager van het Jaar is onderhand een traditie geworden. Bij het begin van een nieuw jaar wordt een bedrijfsleider bekroond voor zijn inzet in het economisch leven. Ronnie Leten is in dit opzicht de opvolger van Eric Van Zele van Barco.

"De jury hecht veel belang aan het duurzame karakter van de kandidaten," stelde voorzitter Luc Vandewalle bij de voorstelling van de nieuwe Manager van het Jaar. "Ronnie Leten leidt al sinds het midden van 2009 met succes een gerenommeerd beursgenoteerd industrieel concern. Atlas Copco heeft bovendien sinds zijn aantreden als CEO een opmerkelijke groei neergezet."

In 2013 alleen al deed het Zweedse concern 13 overnames. Daaronder ook de Britse specialist in vacuümtechnologie Edwards. Atlas Copco is vandaag actief in 178 landen en realiseerde in 2012 een omzet van 10 miljard euro. Leten leidt 42.000 werknemers. Daarvan 3100 in België. De fabriek in Wilrijk is in dit opzicht een kroonjuweel van de groep. Wilrijk is de hoofdzetel van de compressortechnologie, meteen ook de belangrijkste divisie van de groep. Leten leidde de divisie en de fabriek vooraleer hij het tot CEO bracht.

"De jury liet zich in haar keuze verder leiden door de inspanningen van Ronnie Leten om naast zijn verantwoordelijkheden op wereldschaal ook de Belgische industrie te stimuleren" zei Vandewalle nog. "Wij industriëlen zijn verplicht om aan te tonen dat industrie voor België en Vlaanderen ongelooflijk belangrijk is. leten zei daarover dat één baan in de industrie twee banen creëert in diensten. Eén baan die wegvalt in de industrie betekent dus dat drie banen verloren gaan."

"Ik geloof sterk in de gouden driehoek innovatie-productie-competiviteit," zei de Manager van het Jaar nog tijdens de feestelijkheden. "Zonder productie heb je geen duurzame innovatie. Maar je kunt niet produceren in een niet-competitieve omgeving. Daarom steek ik mijn nek uit. Ik moet zorgen voor duizenden gezinnen in België. België is voor Atlas Copco heel belangrijk. Dat is meer dan een fabriek, het is de universiteit van de compressortechnologie. In België realiseren de mensen zich nauwelijks wat er bij ons aanwezig is aan technologie."

De overige genomineerden voor de titel Manager van het Jaar: Johnny Thijs (bpost), Luc Tack (Picanol), Alain Bernard (DEME), Fraçois Chombar (Melexis), Jan Pieter De Nul (Group De Nul), Bart De Smet (Ageas), Carlo Henriksen (Bank van Breda), Eddy Duquenne en Joost Bert (Kinepolis) en Michèle Sioen (Sioen).

Spadel

Marc de Bois van het drankenconcern Spadel werd door de franstalige tegenganger van Trends, Tendances verkozen tot de franstalige manager van het jaar.