Nieuws Supermarkten willen Oekraïense vluchtelingen snel aan job helpen

Supermarkten willen Oekraïense vluchtelingen snel aan job helpen

Luc Ardies. Foto Dirk Vertommen

Supermarkten willen Oekraïense vluchtelingen snel aan job helpen

Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van speciaalzaken en zelfstandige supermarkten, wil werk maken van gerichte opleidingen om werkzoekende Oekraïense vluchtelingen snel aan een job te helpen in de detailhandel. Op die manier wil de organisatie het personeelstekort in de sector aanpakken.

De winkeliers hebben zich eerder al geëngageerd om de tewerkstellingskansen van Oekraïense vluchtelingen en werkzoekenden te onderzoeken. Het Sociaal Fonds voor de Zelfstandige Kleinhandel, waarin de werkgevers- en werknemersorganisaties van de sector vertegenwoordigd zijn, heeft daarover een convent met de Vlaamse regering ondertekend.

Buurtsuper.be zal nu het eigen trainingscenter PMO inzetten om, in samenwerking met de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB, vanaf september werk te maken van een passende selectie- en opleidingsprocedure voor Oekraïners die op zoek zijn naar een job.

Taalgebruik

Over de concrete organisatie bestaat nog geen duidelijkheid. Zo is het nog niet bekend of er opleidingen komen die enkel voor Oekraïners bestemd zijn.

“De eerste verkenningsgesprekken zullen dat allemaal moeten uitwijzen”, zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. “We voorzien al langer opleidingen. In het geval van de Oekraïners zal in eerste instantie naar het taalgebruik worden gekeken om te zien of het mogelijk is om hen in de bestaande initiatieven in te schuiven.”

10.000-tal bedrijven

Het is wel de bedoeling om de gemotiveerde Oekraïners al op korte termijn aan een job te helpen.

“Ik ga nu af op mijn buikgevoel, maar ik schat dat er een 10.000-tal bedrijven zijn die denken dat er een mogelijkheid is om op korte termijn Oekraïense werknemers in te schakelen”, zegt Ardies.

Reageer op dit bericht

Reacties

Dirk V. 2022-08-05 08:32:37

Waarom alleen Oekraïne? Er zijn zoveel andere legalen die werk zoeken.

Sector
Personen
Sector
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.