wijndomein

Tien jaar Wijndomein Oud Conynsbergh: “We staan slechts aan het begin van ons verhaal”

Naast de molen van Boechout gingen tien jaar geleden de eerste wijnstokken in de grond. Een decennium later worden diverse wijnen gemaakt en is Wijndomein Oud Conynsbergh een toeristische trekpleister geworden. Daar moet zondag op worden geklonken.

Drie jaar nadat acht vrienden, Pol Corluy, Eric Berkmans, Jo Meulepas, Gert Van Laer, Jan Geivaert, Luc Janssens, Peter Melders en Lode Van den Brande, beslisten om een wijngaard in Boechout aan te leggen, werden in april 2014 de eerste wijnranken geplant. Tien jaar na het planten van de eerste anderhalve hectare is Wijndomein Oud Conynsbergh alleen maar gegroeid.

De eerste wijnranken werden naast de molen geplant. — © RR

“Ons wijndomein telt momenteel ongeveer dertien hectare wijngaard verspreid over vier locaties in Boechout en Vremde. Op het terrein aan de molen hebben we net drie hectare bijkomende wijnranken geplant. De wijngaard bestaat voornamelijk uit chardonnay, auxerrois, gamay, cabernet, muscat, pinot noir en pinot blanc”, vertelt Peter Melders.

Deze ranken zorgen sinds 2018 voor lokale witte en mousserende wijnen. “Ondanks onze tiende verjaardag staan we eigenlijk aan het begin van ons verhaal. De eerste drie jaar komt er niets uit de wijngaarden. Daarna kan je gaan plukken, maar ook dan heb je goede jaren zoals 2018, rampjaren zoals 2021 en gewone jaren zoals de pluk van 2023”, vult algemeen directeur Kris Van de Sompel aan.

Wijn maken is keuze maken, zoals beslissen wanneer de druiven geoogst moeten worden. — © RR

Bij iedere oogst moeten de vrienden nieuwe keuzes maken om de smaak en kleur van hun wijn de juiste richting uit te sturen. “Wijn maken, is doorlopend keuzes maken. Wat is het perfecte moment voor de oogst, moet de snoeitechniek worden verbeterd, laten we de wijn rijpen op hout of op glas, hoelang doen we dit, het zijn allemaal vragen waarvan de antwoorden invloed hebben op de identiteit van de wijn. Die identiteit zoeken we nog steeds want je hebt maar één oogst per jaar de kans om bij te sturen”, zegt Lode Van den Brande.

Door voor een biologische en natuurlijke productie te gaan, hebben ze het niet makkelijker gemaakt voor zichzelf. “Maar dit is duidelijk de beste keuze op lange termijn. Door dicht bij de natuur te komen, zullen onze wijngaarden alleen maar sterker worden. We maken onze wijnen met natuurlijke fermentatie, zonder gisten. Dit betekent dat de natuur uit de wijngaard mee naar de wijnkelder wordt genomen. Bodemtesten tonen trouwens aan dat onze bodem zeer gezond is.”

De rondleidingen door de wijngaarden trekken bezoekers tot ver buiten Boechout aan. — © RR

De vele uitdagingen werden aangegaan en zorgen ondertussen voor een gevarieerd aanbod aan wijnen. Zondag wordt de nieuwe mousserende wijn Parel van Boechout uit de chardonnay-oogst van 2019 voorgesteld. De wijn werd gefermenteerd op houten vaten. Verder zijn er onder andere de witte wijnen Auxerrois 2022, Muscat 2022 en Chardonnay 2022.

De wijn rijpt en fermenteert in houten vaten. — © RR

De levendige wijngaarden hebben trouwens een bijkomende troef naar Boechout en Vremde gehaald. “De bezoeken aan onze wijngaarden met de molen en het proeflokaal, fietstochten langs de wijngaarden, ons Wijnfeest en andere evenementen brengen jaarlijks meer dan dertigduizend bezoekers van buiten de gemeente naar Boechout”, stipt Van de Sompel aan.

Zondag vanaf 14 uur kan iedereen het komen ontdekken tijdens een drink aan de molen. Ondertussen wil het jonge wijnhuis verder volwassen worden. “Dit duurt nog enkele jaren maar stap voor stap gaan we verder. Het is de bedoeling om tot 22 hectare te komen”, besluit Van den Brande.

Zondag kan er geklonken worden op de tiende verjaardag van het wijndomein. — © RR