umicore

Umicore gaat batterijmateriaal leveren in Amerika aan Volkswagen

OLEN, HOBOKEN - Materialenspecialist Umicore en PowerCo, het batterijbedrijf van de Duitse autoreus Volkswagen tillen hun samenwerking naar een hoger niveau. Umicore wil batterijmateriaal leveren aan Volkswagen in Noord-Amerika. De twee richtten ook al een joint venture op voor de Europese productie van batterijmaterialen voor elektrische auto's.

De twee bedrijven onderzoeken een strategische langetermijnovereenkomst voor de bevoorrading van PowerCo's toekomstige gigafabriek voor elektrische voertuigen in Noord-Amerika.

LEES OOK. Umicore investeert half miljard euro in nieuwe batterijrecyclagefabriek in Europa

De nu beoogde vereenkomst zou PowerCo een belangrijke klant maken voor de batterijmaterialenfabriek die Umicore van plan is te bouwen in het Canadese Ontario. Umicore is met verschillende potentiële klanten in onderhandeling over productiecontracten in Noord-Amerika. In afwachting van die contracten verwacht Umicore de bouw van zijn gigafabriek in Ontario te beginnen in 2023 en de productie te starten eind 2025.

550.000 elektrische wagens

Het vooruitzicht is om tegen het einde van het decennium een jaarlijkse productiecapaciteit te bereiken die ongeveer één miljoen elektrische voertuigen kan aandrijven. De fabriek zou PowerCo vanaf 2027 kunnen bevoorraden, oplopend in 2030 tot wel 40 gigawattuur (GWh) per jaar, wat vergelijkbaar is met ongeveer 550.000 elektrische wagens.

Een langetermijnlevering van Umicore's nieuwe generatie batterijmaterialen zou volgens het bedrijf passen in de strategieën van beide ondernemingen om een regionale en volledig geïntegreerde toeleveringsketen voor batterijen te ontwikkelen voor Noord-Amerika.  In Europa zijn Umicore en PowerCo in september overeengekomen een joint venture op te richten voor de productie van batterijmaterialen voor ongeveer 2,2 miljoen elektrische voertuigen per jaar tegen het einde van het decennium.