Nieuws Antwerpen Vooral horeca verloor veel jobs

Vooral horeca verloor veel jobs

Vooral horeca verloor veel jobs

horecaDe tewerkstelling bij KMO’s is tijdens het eerste kwartaal van het lopende boekjaar met 7.066 jobs gedaald. Daarmee is de winst van 2013 weer onderuit gehaald. De klappen vielen vooral in de horeca (-5%) en in de gezondheidszorg (-3%). Bij de financiële diensten (+8%) en in de transportsector (+2%) daarentegen gingen de cijfers verder in stijgende lijn.

De ondernemersorganisatie Unizo en de HR-dienstengroep AMDB volgen in hun monitor de evolutie op van de structurele tewerkstelling bij KMO’s. Het verlies van 7.066 jobs tijdens het eerste kwartaal van het lopende boekjaar staat gelijk met een verlies van 1,8% ten aanzien van het slotkwartaal van 2013. Op jaarbasis bedraagt het verlies 1,1%.

Globaal wordt de tewerkstellingsindex voor het eerste kwartaal op 99,9% gezet. Tijdens het vorige kwartaal van 2013 haalden we nog 101,7%.

Een overzicht:

* Horeca: -5,1%
* Gezondheidszorg: -3,4%
* Bouw: -1,7%
* Industrie: -1,3%
* Diensten: 0,0%
* Distributie: +0,1%
* Transport: + 2,9%
* Financiële diensten: + 8,7%

De cijfers komen uit een representatief staal van 19.000 KMO’s met hun 100.000 werknemers.

Uit een parallelle bevraging bij zowat 1000 ondernemers blijkt de hoge loonkostproblematiek de belangrijkste reden waarom geen extra personeel aangeworven wordt. Unizo hoopt dat de volgende regering de cijfers zal interpreteren als een signaal dat een lineaire lastenverlaging nodig is om in Vlaanderen jobs te behouden.

AMDB HR verzorgt als sociaal secretariaat de HR-dienstverlening voor pakweg 180.000 bedrijven.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.