ALBERT HEIJN GEEL Voor de bouw van de nieuwe supermarkt Albert Heijn verdwijnen de garagegebouwen van Lievens, maar het burgerhuis links blijft behouden en krijgt een functie als koffiezaak. — © Hans Otten

Albert Heijn dient derde plan in voor filiaal op Molseweg in Geel

GEEL - Na twee eerdere pogingen is er opnieuw een vergunning aangevraagd om een supermarkt van Albert Heijn te bouwen op de Molseweg in Geel. De plannen proberen aan de eerdere bezwaren tegemoet te komen.

Derde keer, goede keer voor Albert Heijn? Een projectontwikkelaar heeft in naam van de Nederlandse supermarktketen opnieuw een vergunningsdossier ingediend om een winkel te mogen bouwen op de Molseweg in Geel. Die komt op de terreinen van de vroegere Seatgarage Lievens en de apart staande woning links ervan. De plannen zijn opnieuw op een aantal punten gewijzigd. Bij de eerste aanvraag was er nog sprake van appartementen boven de winkel, maar die waren er in de tweede aanvraag al uitgehaald. De opvallende burgerwoning die tegen de garage aanstaat, zou niet gesloopt worden, maar dienst doen als horecazaak. Het stadsbestuur kende bij die tweede aanvraag een vergunning toe.

“Wij staan zelf achter die plannen, niet in het minst omdat daarmee in het oosten van Geel opnieuw een supermarkt zou komen”, zei schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Julliams (N-VA) daar eerder over. “Maar tegen de vergunning is een beroep bij de deputatie aangespannen, waarop Albert Heijn de aanvraag eerst gewijzigd en dan weer ingetrokken heeft. De projectontwikkelaar wil de aanvraag aanpassen naar de ingediende bezwaren en dan opnieuw een vergunning aanvragen.”

Ondergrondse parking

Die fase is nu aangesneden, het openbaar onderzoek startte op paasmaandag 9 april. De winkeloppervlakte blijft in deze derde aanvraag behouden op ongeveer 1.700 vierkante meter, maar het parkeren voor bezoekers en personeel situeert zich uitsluitend in de ondergrondse parking. Het aantal parkeerplaatsen is daar opgetrokken naar 88 voertuigen, waarvan 20 plaatsen zijn uitgerust met een laadpaal voor elektrische wagens. De inrit naar de ondergrondse parking bevindt zich rechts op de site, de uitrit links. De loskades voor vrachtwagens die producten komen leveren, bevinden zich bovengronds aan de achterzijde. Die trucks gebruiken wel dezelfde in- en uitritten.

Zowel de oude garage (huisnummer 54) als de villa in de tuin (nummer 48) worden gesloopt, de in het oog springende burgerwoning (nummer 52) blijft behouden en opgeknapt tot koffiezaak. Ook de gietijzeren poort krijgt een eigen plaatsje op de winkelsite. De nieuwe supermarkt wordt in feite achter de burgerwoning opgetrokken, waardoor die volledig vrij komt te staan. De winkel loopt vervolgens door tot op het terrein van de villa op nummer 48.

Goed voor 50 jobs

Voor de duidelijkheid: aan de gebouwen van de dansschool op nummer 56 wordt niet geraakt, al krijgt de vrijgekomen wachtgevel van dit gebouw wel eenzelfde bekleding als de supermarkt. “De winkel wordt uitgevoerd in een betonnen structuur met prefab gevelpanelen in zichtbeton. Over de hele oppervlakte hiervan wordt een houten structuur aangebracht in een open ritme”, klinkt het in het dossier.

Volgens de aanvraag zou de nieuwe Albert Heijn in Geel meteen goed zijn voor 50 jobs, van wie 13 voltijdse en 24 deeltijdse medewerkers. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 8 mei.