De Bonte Group

De Bonte Group ontwikkelt nieuw type rioolbuis in circulair zwavelbeton

LAAKDAL, MEERHOUT - In de vestiging op de grens van Meerhout en Laakdal stelde De Bonte Group donderdag vol trots een nieuw type rioolbuis voor. De betonfabrikant ontwikkelde een rioolbuis in zwavelbeton, waardoor die niet alleen duurzaam, maar ook oneindig herbruikbaar is.

In aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) stelden Aquafin en betonfabrikant De Bonte Group donderdag een nieuw type rioolbuis voor. “We hebben aan dit product maar liefst twaalf jaar gewerkt”, vertelt Filip De Bonte, zaakvoerder van De Bonte Group.

Revolutionair

“We ontwikkelden zwavelbeton, dat op drie domeinen revolutionair is. Als grondstof wordt gebruikgemaakt van zwavel, een restproduct van olieraffinage. In het productieproces wordt 50 tot 85% minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van buizen in andere materialen. Het materiaal is bovendien oneindig herbruikbaar. Het kan gesmolten worden op relatief lage temperatuur en daarna opnieuw gebruikt worden in een andere vorm.”

Aquafin gebruikt de eerste rioolbuizen in zwavelbeton in een rioleringsproject in Brakel. “Als Aquafin willen wij onze ecologische voetafdruk verkleinen”, vertelt Danny Baeten, directeur Procesinnovatie.

“Elk jaar legt Aquafin voor het Vlaamse Gewest ongeveer tweehonderd kilometer leidingen aan om het huishoudelijk afvalwater vanuit de gemeentelijke riolen te transporteren naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie", gaat Baeten verder.

"Door dit product hoeven we geen cement meer te gebruiken, want het cement is vervangen door zwavel. Bovendien kunnen we dan een actieve rol spelen in de circulaire economie, want de zwavel die hier gebruikt wordt is een afvalproduct van de olieraffinaderijen."