Nieuws Kempen Embuild wil dat banken bij leningen rekening houden met energiewinst

Embuild wil dat banken bij leningen rekening houden met energiewinst

Niko Demeester. Foto Confederatie Bouw.

Embuild wil dat banken bij leningen rekening houden met energiewinst

REGIO – Omdat energiebesparing het belangrijkste criterium is bij een woonproject vraagt Embuild dat banken meer rekening houden met energiewinst bij het ontleende kredietbedrag.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie staan centraal tijdens Batibouw. Ook voor particulieren winnen beide aan belang. Dat blijkt uit een enquête van Embuild, waaraan 277 bedrijven uit de bouw- en installatiesector hebben deelgenomen. Meer dan 80 procent van de bouw- en installatiebedrijven die aan nieuwbouw doen geeft aan dat energiebesparing een steeds belangrijker criterium is bij hun klanten. Bij bedrijven uit de renovatiesector bedraagt dat aantal 78%, zo blijkt ook uit een rondvraag.

“Deze tendens was al eerder ingezet, maar is sinds de energiecrisis van vorig jaar echt doorgebroken”, zegt Niko Demeester, CEO van bouwfederatie Embuild. “Dat is uiteraard een goede zaak voor het klimaat, maar naast de particulieren en de overheden moeten de banken daar ook meer rekening mee houden. Als Embuild willen we daarom dat de energiewinsten volop mee in de ontleningscapaciteit worden opgenomen. Dat kan door de waarde van de woning na de energetische renovatie in rekening te nemen of door de toepassing van het principe ‘loan + energy to income’ in plaats van het principe ‘loan to income’. Daarbij wordt naast het inkomen ook de besparing op de energiefactuur mee opgeteld bij de terugbetalingscapaciteit.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.