Nieuws Kempen Janssen zet volgende stap naar verwarmen met geothermie

Janssen zet volgende stap naar verwarmen met geothermie

Janssen zet volgende stap naar verwarmen met geothermie

BEERSE – Janssen Pharmaceutica kondigt vandaag aan groen licht te geven voor de volgende fase van het diepe geothermieproject op haar bedrijfsterreinen in Beerse. De beslissing werd genomen op basis van de positieve testresultaten van de injectie- en productieput. Hierdoor zal het bedrijf haar CO2 uitstoot met 30% kunnen reduceren. De beslissing biedt ook perspectief voor andere geothermieprojecten in de regio.

Iets meer dan een jaar geleden, op 5 december 2019, gingen de eerste diepe geothermieboringen van start op de bedrijfsterreinen van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Daarbij wordt de energie uit de diepe ondergrond gebruikt om de bedrijfsgebouwen te voorzien van warmte en koeling. Het is een 100% groene en duurzame technologie die onuitputtelijk is en geen impact heeft op het milieu.

Ondertussen zijn de boringswerken afgerond. De productieput die wordt gebruikt wordt om grondwater op te pompen uit de ondergrond is nu 2.235m diep. De injectieput om grondwater terug te pompen in de ondergrond, heeft een diepte van 2.051m.

Beide putten hebben een reeks testen doorstaan en zullen nu instaan voor een permanente doorstroom van 90 liter/seconde warm water uit de diepe waterlaag aan een temperatuur van 85°C. “Het resultaat mag er zijn, we zullen in één klap maar liefst 30% van onze CO2-uitstoot kunnen besparen”, reageert  Kris Sterkens, Managing Director van Janssen Pharmaceutica. “Dit project is een voorbeeld van de rol die we voor Janssen zien: die van een innovatief bedrijf met een brede maatschappelijke opdracht voor de gezondheid van mens én milieu.”

Marijke Anthuenis, projectleider bij Janssen Pharmaceutica vult aan: “Vanaf volgend najaar voorzien we de campus in Beerse van duurzame energie dankzij onze diepe geothermiecentrale en het bijhorende warmwaternet. We zullen de aardwarmte, via een warmtewisselaar en een warmtenet van 2,7 km lengte tot bij de gebruikers brengen. Hiermee creëren we energie voor productie en gebouwverwarming op onze site. We nemen een jaar de tijd om de processen en dus de CO2-winst te optimaliseren. Daarna verwachten we onze CO2-winst nog te verhogen.”

De geothermie-installatie en het gekoppelde warmwaternet kosten zo’n 40 miljoen euro. Die investering wordt voor een groot deel gedragen door het J&J CO2-fund, maar is ook mogelijk gemaakt door verschillende partners, zoals het Vlaams Energie Agentschap (6 miljoen €), het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (2 miljoen €) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen (1,5 miljoen €).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.