Nieuws Kempen Lavetan test kalveren op dodelijk virus

Lavetan test kalveren op dodelijk virus

Lavetan test kalveren op dodelijk virus

lavetanHet onafhankelijk laboratorium Lavetan uit Turnhout biedt sinds gisteren een nieuwe dienst aan. Het test voortaan pasgeboren kalveren op BVD, wat staat voor Boviene Virale Diarree, een ziekte die door een virus runderen infecteert. De dieren kunnen ervan sterven of ze leidt tot een verminderde groei. De overheid verplicht rundveehouders sinds 1 januari om hun kalveren te laten controleren op BVD om de ziekte over enkele jaren te kunnen uitroeien. Lavetan is nu één van de drie labo’s in België die deze test kan uitvoeren.

“In de praktijk gebeurt de test bij het inbrengen van het oormerknummer”, legt Raf Peeters van Lavetan uit. “Dan wordt een stukje oor weggenomen en dat onderzoeken wij. Voor ons kan dat een grote markt opleveren want het gaat om enkele honderdduizenden kalveren per jaar. Bovendien zitten er in de Kempense regio veel kalveren. Sowieso blijft de activiteit beperkt in tijd want het plan van de overheid is om de ziekte uit te roeien in een drietal jaar.”

Betere prijs
Lavetan bracht dinsdag landbouwers en dierenartsen op de hoogte van deze nieuwe activiteit. “Het is afwachten hoe de reactie zal zijn, maar we kunnen de test in ieder geval aan een betere prijs aanbieden”, aldus Peeters. “De boeren kunnen de resultaten online raadplegen of de mogelijkheid aan hun dierenarts geven om bij ons in te loggen.”

Lavetan is actief in de sector van de industriële dierproductie, de voedings- en farmaceutische industrie. Het bedrijf stelt 63 mensen te werk. Vorig jaar werd de vloeroppervlakte van het microbiologielabo meer dan verdubbeld waardoor het nu 1800 m2 beslaat.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer