De Hessel Foto: RR

Ook in Kempen blijven vastgoedprijzen na corona nog stijgen

Corona dreef de vastgoedprijzen de voorbije jaren naar recordhoogtes, maar ook in 2022 stegen ze nog verder door. Slechts in drie van de 27 Kempense gemeentes is een (lichte) daling waarneembaar.

Volgens de recentste vastgoedprijzen van notaris.be steeg de kostprijs van woningen en appartementen in 2022 nog door, nadat de makelaars en notarissen in 2020 en 2021 door corona al spectaculaire toenames hadden vastgesteld. Voor een woning in de Kempen betaalde je vorig jaar gemiddeld 354.246 euro. In 2020 was dat nog 303.627 euro. Bij de prijzigste gemeentes prijken naar goede gewoonte de bekende residentiële gemeentes. Hoogstraten, dat bovendien de druk van de noorderburen kent, staat op het hoogste schavotje met de gemiddelde kostprijs van 452.220 euro voor een woning, gevolgd door Lille (436.141 euro) en Vosselaar (425.384 euro). En die werden in 2022 nog een pak duurder.

Het goedkoopst geraakte je in 2022 aan een woning in Turnhout (276.700 euro), Balen (289.700 euro) en Laakdal (294.377 euro). Opvallend is dat Herselt, dat de voorgaande jaren vaak onderaan de lijst hing, in 2022 de sterkste stijging in de kostprijs van een woning zag gebeuren: maar liefst +31% in vergelijking met het jaar voordien. Roeland Vanderheyden van Immovatief, met kantoor in het Herseltse dorpshart, reageert wat verrast op die toename.

Doorrijgemeente Herselt

“Uit het verleden is wel gebleken dat je voorzichtig moet zijn met dergelijke getallen of prijsstijgingen”, zegt Vanderheyden. “Je weet niet over hoeveel transacties of om welk type huizen het gaat. In de Kempen liggen huizen op 10 of 12 are nog goed in de markt en zijn die nog betaalbaar voor veel mensen. Maar als je dan bijvoorbeeld zelfs maar naar buurgemeente Aarschot of laat staan Leuven kijkt, wordt dat type onbetaalbaar. Dat soort transacties kan die statistieken wel wat omhoog trekken. In Herselt en elders in de Kempen vind je nog veel open en halfopen bebouwing, gesloten bebouwing is er veel minder. Het coronaeffect dat iedereen plots een huis met tuin wilde hebben, voelden we ook in de eerste jaarhelft van 2022 nog.”

De prijs van een appartement in Herselt bleef dan weer min of meer gelijk. “Herselt is toch een beetje een doorrijgemeente tussen Westerlo en Aarschot”, zegt Roel Vanderheyden. “Maar ook hier zie je een onwaarschijnlijk grote toename van het aantal appartementen. In het dorpshart zijn er op korte tijd een honderdtal bij gekomen, in die mate dat je je afvraagt hoe ze die allemaal kwijt gaan geraken.”

Gegeerd Merksplas

Ook Merksplas noteerde in één jaar tijd een straffe stijging van 20% in de woningprijzen. Het staat nu op de zesde plaats van duurste gemeentes in de Kempen. Voor Jonas Verhoeven van Immopoint Verhoeven in het spetsersdorp is dat vooral te wijten aan enerzijds de coronajaren en anderzijds de gegeerde locatie.

“In het verleden was het aanbod aan woningen in Merksplas eerder beperkt in verhouding tot de vraag van kandidaat-kopers. Daarom worden eigendommen die te koop worden aangeboden en die correct geprijsd staan binnen de kortste keren verkocht. Voor ons blijft Merksplas toch eerder een nichemarkt waar eigendommen meestal zeer snel verkocht worden. De talrijke voorzieningen, de natuur en landelijke rust, het Unesco Werelderfgoed met de Kolonie en de nabijheid van Nederland maken dat woningen er gegeerd zijn. Wat de appartementen betreft (waar de prijs ietsje daalde, red.) zien we pas recent dat er in het dorpscentrum wat verandert met nieuwbouwprojecten.”

 

Lichte daling

Er zijn slechts drie gemeentes waar de koopprijs van een woning in 2022 daalde in vergelijking met 2021: in Arendonk (-0,20%), Oud-Turnhout (-0,40%) en Turnhout (-2,10%). “Tja, we nemen die cijfers toch altijd met een korreltje zout, die fluctueren door de jaren heen altijd nogal sterk”, zegt algemeen directeur Dennis Vansweevelt van de gelijknamige Kempense vastgoedgroep. “Dat Turnhout goedkoop is, heeft verschillende redenen. Gegoede burgers gaan eerder op zoek naar een woning in de groene rand rond de stad, terwijl Turnhout zelf met vaak kleinere stadswoningen een breder publiek aantrekt. Het is nog altijd aantrekkelijk om in Turnhout te wonen en er worden ook enorm veel panden verhandeld in de stad. Dat maakt dat kandidaat-kopers het spel van vraag en aanbod wat meer kunnen spelen. Ze hebben meer keuze en verkeren meer in de positie om over prijzen te kunnen onderhandelen. Dat de prijs nu lichtjes zakt, is natuurlijk ook in hun voordeel.”