Nieuws Kempen Osar ontwerpt nieuw Turnhouts ziekenhuis van 65m hoog

Osar ontwerpt nieuw Turnhouts ziekenhuis van 65m hoog

Osar ontwerpt nieuw Turnhouts ziekenhuis van 65m hoog

osarHet Antwerpse architectenbureau Osar zal het masterplan en het technisch-financieel plan opmaken voor de eenheidscampus van het AZ Turnhout. Beide partijen ondertekenen hiervoor deze week het contract. Het ziekenhuis kiest voor Osar omwille van de doordachte vertaling van mensgerichte zorg en helende omgeving in het gebouw. De nieuwbouw wordt 65m hoog.

In 2012 nam de raad van bestuur de principiële beslissing om alle ziekenhuisactiviteiten samen te brengen op 1 campus, namelijk op de terreinen van de campus Sint-Jozef aan de Steenweg op Merksplas. Die is beter bereikbaar en er is meer ruimte ter beschikking. In samenwerking met Vlaams Bouwmeester Stefan Devoldere werd een oproep gelanceerd om een architect te vinden voor het masterplan en een technisch-financieel plan.

Mensgerichte zorg
Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout: “We hebben gekozen voor een combinatie van nieuwbouw en het gedeeltelijk behoud van de bestaande infrastructuur. Zowel bij de leden van de raad van bestuur, directiecomité en medische raad viel het concept van Osar het meest in de smaak omdat het de patiënt centraal zet en vertrekt vanuit mensgerichte zorg. Een hoogbouw heeft minder dakoppervlakte en minder fundering nodig waardoor de ecologische voetafdruk minder is. Maar ook de loopafstanden voor onze medewerkers worden zo tot een minimum herleid. Bovendien biedt een hoogbouw het grote voordeel dat het bestaande gebouw tijdens de opbouw van de nieuwbouw operationeel kan blijven.”

“Het ziekenhuis is een gebouw waarin complexe processen plaatsvinden. Hierin wilden we eenvoud en rust brengen”, licht Michiel Verhaegen van Osararchitects toe. “Door te focussen op gastvrijheid stellen we de patiënt en zijn omgeving centraal.”

Tegen eind 2017 moet het technisch-financieel plan klaar zijn zodat de kostprijs duidelijk wordt en het ziekenhuis subsidies kan aanvragen voor de bouw. Bij de ontwikkeling van dat plan worden werkgroepen van medewerkers en artsen betrokken. Streefdatum van realisatie is 2025.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer