willem de kooning Jan Starckx (rechts) en Chris Van Hoye kwamen het schilderij vanmiddag persoonlijk ophangen in de Warande.

Pas ontdekte Willem de Kooning een maand lang in Turnhout

[caption id="attachment_18665" align="alignleft" width="378"]Jan Starckx (rechts) en Chris Van Hoye kwamen het schilderij vanmiddag persoonlijk ophangen in de Warande. Jan Starckx (rechts) en Chris Van Hoye kwamen het schilderij vanmiddag persoonlijk ophangen in de Warande.[/caption]

Vanaf morgen hangt een echte Willem de Kooning een maand lang te kijk in de expositieruimte van cultuurcentrum de Warande. Het gaat om het recent ontdekte exemplaar dat Turnhoutenaar Jan Starckx voor 450 euro op een koopjessite kocht maar dat minstens 100.000 euro waard is. In 2015 is een werk van de Kooning zelfs verkocht voor 300 miljoen euro.

Het verhaal is intussen bekend. Jan Starckx kocht het werk op 2dehands.be en enkele maanden later kwam de bevestiging door het BBC-programma Fake or Fortune dat het om een oorspronkelijk werk van Willem de Kooning ging. De Rotterdammer schilderde het in 1924 in Sint-Jans Molenbeek, voor hij naar de VS vertrok en daar een van de voornaamste vertegenwoordigers van het abstract-expressionisme werd.

Eerst Turnhout
"Ik wou dat de Turnhoutenaar als eerste het schilderij zou kunnen bekijken. Daarop heb ik contact opgenomen met de Warande”, zegt Starckx, die in 1972-73 nog als stagiair in de Warande werkte. Het werk krijgt een plaats in de lopende tentoonstelling in de Expozaal. “We waren heel blij met de vraag van Jan en hebben onmiddellijk ‘ja’ gezegd”, aldus Annelies Nagels van de Warande. Het blijft er te zien tot 6 november.

In december gaat het portret naar Sint-Jans Molenbeek voor een tijdelijke tentoonstelling. “Daar is het destijds geschilderd en Molenbeek is de jongste tijd al herhaaldelijk negatief in het nieuws gekomen. Donderdag zitten we samen over waar en wanneer precies”, aldus nog de eigenaar. In april volgend jaar verhuist het werk tijdelijk naar het Winterthur Museum in Delaware (VS) voor een tentoonstelling rond het thema ‘vervalsing of geen vervalsing’.

Of hij het werk al heeft laten schatten? “Men zegt mij dat het nu op de markt 100.000 euro waard is. Komt daar een echtheidscertificaat bij, dan verdubbelt dat bedrag minstens. Momenteel reikt de Willem de Kooning Foundation geen certificaten uit omdat er schadeclaims zijn wegens onterechte echtheidsverklaringen. We wachten op een aanpassing van de wet in de VS, die er wellicht volgend jaar komt. Dan dienen we onze aanvraag in. Dat het hier om een oorspronkelijk werk gaat, staat vast. De gebruikte verf is dezelfde dan die van een ander werk dat ontegensprekelijk door de Kooning is geschilderd.”