Nieuws Kempen Recyclage-installatie van 27 miljoen in Beerse

Recyclage-installatie van 27 miljoen in Beerse

Recyclage-installatie van 27 miljoen in Beerse

Aurubis gaat een ultramoderne recyclage-installatie bouwen op de Metallo-site van Beerse. Het investeert hiervoor een bedrag van 27 miljoen om waardevolle metalen te recycleren. In de nieuwe ASPA-installatie zal anodeslib, een waardevol tussenproduct van elektrolytische koperraffinage, uit de recyclagesites in Beerse en Lünen (Duitsland) worden verwerkt. Met de nieuwe installatie kan het onder meer  goud, zilver en tin uit het slib halen. De start van de bouw van de installatie is gepland voor het tweede kwartaal van 2022 en de inbedrijfstelling voor begin 2024.

 

Twee jaar geleden nam Aurubis het oude Kempense recyclagebedrijf Metallo over, wat vroeger Metallo-Chimique heette. Toen klonk het bij Aurubis dat het zich ook wilde toeleggen op andere metalen. De recyclage-expertise en de metalenkennis van Metallo waren in dat opzicht complementair met die van Aurubis, en met de aangekondigde investering maakt het die plannen waar.

In de ASPA-installatie zal anodeslib, een waardevol tussenproduct van elektrolytische koperraffinage, uit de recyclagesites in Beerse en Lünen (Duitsland) worden verwerkt. Het nieuwe proces zal een snellere extractie mogelijk maken van meer edele metalen, zoals goud en zilver, alsook een volledige terugwinning van tin uit het anodeslib.

Als gespecialiseerde metaalrecyclagesite in het Aurubis-smelternetwerk verwerkt de fabriek in Beerse jaarlijks ongeveer 250.000 ton recyclagematerialen – gaande van de meest complexe residuen tot hoogwaardige schroottypes. Hieruit produceert ze metalen, metaalproducten en mineralen. Sinds de overname van de Metallo Group in 2020 breidt Aurubis zijn rol als een van ’s werelds grootste koperrecyclers verder uit en verwerkt het nu in totaal ongeveer 1 miljoen ton recyclagemateriaal per jaar in het bedrijf.

“Metaalrecycling is een kernactiviteit voor Aurubis. Zo dragen we in belangrijke mate bij tot de circulaire economie. Met ASPA wordt onze productie in Beerse sneller en efficiënter, en met minder verlies van waardevolle metalen”, aldus Dr. Heiko Arnold, COO van Aurubis AG. “De nieuwe installatie is ook een uitstekend voorbeeld van de synergiën die door de overname van Metallo zijn ontstaan. We benutten de synergieën en versterken en verankeren de site in Beerse met ASPA.”

Metaalrecyclage wordt steeds complexer. Het aantal metalen in afgedankte elektronische consumptiegoederen, zoals smartphones of laptops, is sterk toegenomen en het productontwerp van de apparaten wordt steeds ingewikkelder. “ASPA tilt metaalrecyclage naar een hoger niveau. We combineren efficiëntie en snelheid om er nog meer uit te halen. Het is een complex proces maar het recycleren van zoveel mogelijk elementen, en het benutten van de mogelijkheden van ‘urban mining’ is cruciaal om de afvalkringloop te sluiten en op een grondstofefficiënte manier te voldoen aan de toegenomen vraag naar metalen”, voegt Arnold eraan toe.

“We werken al meer dan drie jaar aan de perfectionering van het ASPA proces”, zegt Dirk Vandenberghe, managing director voor Beerse. “Dit is een bijzonder en zeer belangrijk project voor ons, omdat het ons in staat stelt om meer waardevolle metalen uit hetzelfde tussenproduct te halen en om dat sneller te doen dan voorheen.” Het nieuw ontwikkelde hydrometallurgische proces verhoogt de valorisatie van waardevolle metalen zoals tin en edele metalen aanzienlijk. “Er zijn meer metalen die kunnen worden hergebruikt. Voor ons is dit de circulaire economie op zijn best,” voegde Vandenberghe eraan toe.

De gedetailleerde engineering en goedkeuringsprocessen voor ASPA zijn momenteel aan de gang. De start van de bouw van de installatie is gepland voor het tweede kwartaal van 2022 en de inbedrijfstelling voor begin 2024.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer