Nieuws Kempen SCK CEN en IBA bundelen krachten in strijd tegen kanker

SCK CEN en IBA bundelen krachten in strijd tegen kanker

SCK CEN en IBA bundelen krachten in strijd tegen kanker

Actinium-225 is een veelbelovend radio-isotoop in de strijd tegen kanker. Vandaag de dag lopen er talrijke studies naar het potentieel ervan om meerdere kankertypes te bestrijden. Hiervoor is het belangrijk dat er actinium-225 van hoge kwaliteit beschikbaar is voor de behandeling van patiënten. IBA, wereldleider in deeltjesversnellertechnologie, en SCK CEN uit Mol gaan daarom een strategisch R&D-partnerschap aan om de productie mogelijk te maken. Tijdens een persconferentie bekrachtigden IBA en SCK CEN het partnerschap met een officiële handtekening, in aanwezigheid van Pierre-Yves Dermagne, Belgisch vice-eersteminister en minister van Economie en Werk, Tinne Van der Straeten, Belgisch minister van Energie, en Thomas Dermine, Belgisch staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen.

 

 

De nucleaire geneeskunde is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Een van de meest recente evoluties is de opkomst van radiotheranostiek. Radiotheranostiek, een samentrekking tussen ‘therapie’ en ‘diagnostiek’, biedt een belangrijk alternatief in kankerbestrijding. Concreet gaat het om zowel kankersoorten met een hoge prevalentie, zoals prostaat-, long-, darm-, borst-, pancreas-, bloed- en nierkanker, als meer zeldzame kankersoorten zoals glioblastoom, de dodelijkste vorm van hersenkanker. Het gebruikt radio-isotopen die tijdens het vervallen straling uitzenden, waarmee kankercellen zowel nauwkeurig gelokaliseerd als vernietigd kunnen worden.

Een van de meest veelbelovende theranostische isotopen is de alfastraler actinium-225. Om deze therapeutische oplossing zo breed mogelijk toegankelijk te maken, moet actinium-225 van hoge kwaliteit in grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Door hun unieke expertise en middelen te bundelen, zullen SCK CEN en IBA het pad kunnen effenen voor de grootschalige productie van actinium-225 voor patiëntgebruik.

“Dit strategisch R&D partnerschap is een van de eerste concrete resultaten van het relanceplan, dat in totaal meer dan 800 miljoen extra middelen naar onderzoek en ontwikkeling doet vloeien”, licht staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine toe. “Samen voeren SCK CEN en IBA de strijd tegen kanker verder op. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe ons land een sleutelrol kan spelen in de ontwikkeling van de technologieën en technieken van de toekomst wereldwijd. Op vlak van de medische toepassing van radio-isotopen is België is wereldwijd toonaangevend. Het relanceplan is erop gericht dat zo te houden.”

SCK CEN uit Mol behoort tot de grootste onderzoeksinstellingen van België. Meer dan 850 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit. De onderzoeksactiviteiten van SCK CEN focussen zich op drie grote thema’s: veiligheid van nucleaire installaties, ontwikkeling van nucleaire geneeskunde en bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling. SCK CEN wordt wereldwijd erkend en deelt zijn kennis door talrijke publicaties en opleidingen, zodat deze pool aan uitzonderlijke competenties behouden wordt.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer