Nieuws Kempen SCK zoekt naar koolstofvrije elektriciteit, samen met EDF

SCK zoekt naar koolstofvrije elektriciteit, samen met EDF

SCK zoekt naar koolstofvrije elektriciteit, samen met EDF

MOL – Het Studiecentrum voor Kernenergie, SCK CEN, gaat een diepgaande samenwerking aan met elektriciteitsbedrijf EDF. Beide organisaties bundelen hun expertise in nucleair onderzoek voor veilige, betaalbare en koolstofvrije elektriciteit. Ze hebben daarvoor een overeenkomst gesloten.

EDF (of : Électricité de France) is het is het grootste elektriciteitsbedrijf, en het tweede energiebedrijf van Europa. Het bedrijf is actief op alle terreinen van de energie, van productie tot levering, en is ook wereldleider in koolstofarme energie. Met SCK CEN heeft het nu een Memorandum of Understanding ondertekend, waardoor beide organisaties hun samenwerking bekrachtigen op het vlak van nucleair onderzoek. Beide partners zullen in verscheidene domeinen samenwerken: het simuleren van het gedrag van brandstof, het beheer van radioactief afval, het ontwikkelen van toekomstige reactorconcepten en baanbrekende methoden om reactorcomponenten te vervaardigen.

Het Belgische onderzoekscentrum telt meer dan 850 medewerkers en beschikt over een uitgebreide kennis over materiaalveroudering, het gedrag van nucleaire brandstof en radioactief afval. Die onderzoeken worden uitgevoerd in de onderzoeksfaciliteiten van het centrum.

Bernard Salha, technisch directeur en R&D-directeur bij EDF, is verheugd over deze samenwerking: “SCK CEN is een toonaangevend onderzoekscentrum op het vlak van nucleair onderzoek in Europa. EDF en SCK CEN slaan de handen in elkaar om de ontwikkeling van innoverende oplossingen te versnellen. Enerzijds stelt SCK CEN zijn competenties en testfaciliteiten ter beschikking. Anderzijds kan het Belgische onderzoekscentrum rekenen op de kennis en technische expertise van de R&D-afdeling van EDF, een van de belangrijkste spelers binnen de elektriciteitssector.” Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN vult aan: “Materiaalonderzoek is onontbeerlijk om de veiligheid van kerncentrales te garanderen en de werking ervan te verbeteren. SCK CEN voert dergelijke onderzoeken uit voor elektriciteitsproducenten in België, maar ook voor vele andere grote spelers in Europa en de rest van de wereld.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.