600 mensen van Ineos krijgen nieuwe eigenaar

De directie van Ineos in Tessenderlo verwacht niet dat de overname van zijn bedrijf door ICIG negatieve gevolgen zal hebben voor de activiteiten en de 600 medewerkers. “Het is de gewoonte van ICIG om na een overname de bestaande ploeg een vrij onafhankelijke koers te laten varen,” zegt directeur Luc Leunis. De vakbonden zijn daarentegen wel bezorgd over de verkoop. “Het personeel wordt gesplitst in 2 entiteiten,” aldus Rob Urbain van het ABVV. “Kleiner betekent minder slagkracht in de globale markt.”

De Ineos-fabriek in Tessenderlo moest van de Europese autoriteiten in de etalage worden gezet, omdat door een joint-venture tussen moederbedrijf Ineos en Solvay, de groep anders te groot zou worden en er onvoldoende concurrentie zou zijn. Met ICIG is nu een overnemer gevonden voor de fabriek in Tessenderlo en voor andere vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Ineos TessenderloDe directie in Tessenderlo, waar 600 mensen werken, vreest niet meteen voor grote veranderingen. “We zetten de business gewoon verder zoals vroeger,” aldus directeur Luc Leunis. “Het management blijft op post en de andere medewerkers ook. Overnemer ICIG heeft niet de gewoonte om fors in te grijpen na het inlijven van nieuwe bedrijven. Het is hun strategie om alle entiteiten zo onafhankelijk mogelijk te laten opereren en via consolidatie te groeien.”

De vakbonden zijn er niet zo gerust in. “We zijn bezorgd over het feit dat het personeel zal verdeeld worden over 2 entiteiten,” aldus Rob Urbain. “Er moeten dus 2 cao’s worden afgesloten en 2 keer sociale verkiezingen gehouden worden. Bovendien zijn we gekant tegen de wil van Europa om grote fusies te bestrijden. Overal elders in de wereld worden de concurrenten groter. Het valt niet te begrijpen dat onze bedrijven verplicht kleiner moeten worden, terwijl ze net hierdoor hun concurrentiepositie, en dus ook de werkzekerheid voor hun mensen, afzwakken. We hebben dan ook dringend een onderhoud met de directie aangevraagd en met deze kwestie nog maar eens het vertrouwen in de politiek zien verminderen,” besluit Urbain.