leten slaets

Dure grondstoffen vreten winst van onze bouwbedrijven op

45% van de Limburgse bouwbedrijven verwacht dit najaar extra mensen aan te nemen. 74% van de bouwondernemingen is ook van plan om in 2024 investeringen te doen. Dat zijn de positieve signalen uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka Limburg en Embuild Limburg. Het zijn hoopvolle indicaties binnen onze Limburgse bouwsector, al blijven het gebrek aan arbeidskrachten, hoge grondstoffenprijzen en hoge loonkosten een impact hebben op de bedrijfsvoering.

“Zo merken we dat 36% van onze bouwbedrijven minder omzet verwacht en 52% minder winst zal maken ten opzichte van vorig jaar”, zeggen Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg, en Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder-directeur van Embuild Limburg. “We moeten waakzaam blijven want van rustig vaarwater voor de bouwsector is de komende periode voorlopig geen sprake. Gerichte overheidsmaatregelen en investeringen zijn nodig om de energietransitie in Limburg te realiseren.”

Over het algemeen blijven de orderboekjes goed gevuld. 41% van de bouwbedrijven heeft een gevulde orderportefeuille voor meer dan zes maanden. Daartegenover kampen onze bouwbedrijven wel met de gevolgen van de wereldwijde grondstoffenproblematiek, vooral het een tekort aan grondstoffen (93%) speelt bouwbedrijven parten. 50% van de bedrijven stelt vertragingen vast bij de levering en 82% merkt prijsstijgingen op bij de aankoop.

52% verwacht zelfs minder winst te maken

Chris Slaets: “We stellen vast dat de bouwsector heropleeft en dat de orderboekjes na het bouwverlof en voor 2024 goed gevuld geraken. 41% van de bouwbedrijven verwacht gevulde orderportefeuilles voor het eerste kwartaal van 2024. De globale grondstofprijzen – cement (+93%), bakstenen (+80%), hout (+66%) en glas (+60%) - vreten echter aan de winsten van onze bouwbedrijven met verwachte omzetdalingen tot gevolg.”
“Ondernemers proberen zelf de spanningen op de internationale markt te beperken door o.a. succesvol in dialoog te gaan met klanten (62%) of alternatieve materialen te implementeren (64%). 56% is echter genoodzaakt om de prijsstijgingen deels of volledig door te rekenen aan de klant. Positief is wel dat bedrijven zelf inzetten op duurzaam bouwen terwijl dit vroeger enkel op vraag van de klant gebeurde. Met de uitdagingen waar de sector voorstaat de komende jaren op het vlak van duurzaamheid en bouwritme zijn structurele maatregelen en middelen noodzakelijk. Het mogelijk opnieuw verhogen van het btw-tarief voor sloop-en heropbouw van 6 naar 21% door het uitblijven van een fiscale hervorming is hierin een slechte zaak. Ook het btw-tarief van 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen minder dan 10 jaar oud dat dreigt af te lopen dit jaar kan nefast zijn voor de omschakeling naar duurzaam bouwen. Embuild Limburg vraagt dan ook om beide btw-verlagingen alsnog een permanent karakter te geven na hun afloop eind 2023.”

Positieve signalen eind 2023 – begin 2024
Hoewel er lagere omzet- en winstverwachtingen zijn, kijken Limburgse bouwondernemers optimistisch naar de toekomst. 45% van de Limburgse bouwbedrijven verwacht dit najaar extra mensen aan te nemen. 74% van de bouwondernemingen is ook van plan om investeringen te doen in 2024. Voor hun tewerkstelling doen 73% van onze bouwfirma’s een beroep op Oost-Europeanen, 20% op Zuid-Europeanen. Het vinden van geschikt personeel, haalbare loonkosten en betaalbare grondstoffenprijzen blijven echter de meest bepalende factoren voor groei.

Investeringsnorm
Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg besluit: “Het is positief dat Limburgse bouwondernemers optimistisch naar de toekomst kijken én geloven in het belang van duurzaam bouwen. Zo overweegt 91% van de bedrijven om te investeren in innovatie, nieuwe producten, optimalisatie van huidige processen, circulariteit of automatisering. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Belangrijk is wel dat gerichte overheidsinvesteringen volgen om effectief werk te maken van welvaartsgroei en het versnellen van de energietransitie. Daarom pleiten we voor de invoering van een publieke investeringsnorm die jaarlijks minimaal 4% van het bbp bedraagt.”

“Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat er de komende jaren de nodige handen zijn om de vele infrastructuurprojecten in onze provincie uit te voeren. Naast het activeren van het bestaande arbeidspotentieel zullen we hoe dan ook internationale medewerkers moeten inschakelen om onze bouwbedrijven én maatschappij te laten groeien. Een flexibelere arbeidsmarktregeling met de focus op een soepel toelatingsbeleid, aantrekkelijke loopbanen en een kwalitatieve huisvesting zijn onontbeerlijk willen we van arbeidsmigratie een succes maken binnen onze Limburgse economie.”