Jan-Panis-225×300-1

Jan Panis: Innovatie is zeer belangrijk voor de Groep Ebema

Betonproducent Ebema uit Zutendaal introduceerde de Megategel, een tegel van 1 meter op 1 meter, die straten en terrassen een totaal andere look bezorgt. Enkele jaren daarvoor had het bedrijf ook al geïnnoveerd door met Stone & Style een nieuw merk voor de particuliere markt te lanceren. Afgevaardigd Bestuurder  Jan Panis: “Ebema was enkel gekend als fabrikant van grijze betonproducten voor bestrating en pleinen. Totdat we 13 jaar geleden ook mooie tuinproducten introduceerden. Onder impuls van Sonja Kuypers, Commercieel Directeur,  creëerden we het merk Stone & Style om die nieuwe producten in de markt te zetten.

In het begin zagen wij, de familie, de noodzaak van  een nieuw merk niet in. Maar het is zeker de basis van ons innovatiesucces geweest door onze bestaande en nieuwe klanten op een andere manier te benaderen.

Innovatie is zeer belangrijk voor de Groep Ebema. De helft van onze omzet komt van producten die tijdens de laatste 5 jaar ontwikkeld zijn. Blijven innoveren is de boodschap om die voorsprong te kunnen behouden.  Innovatie is geen hobby. Integendeel, het is een must om verder te groeien, om succesvol te zijn op de markt.

Innoveren is niet gemakkelijk. Het is permanent veranderen op elk niveau en niet enkel tevreden zijn met de bestaande kennis en kunde. Als iedereen in het bedrijf er zijn schouders onder zet, dan lukt het wel. We proberen onze 200 medewerkers te motiveren om elk op hun manier aan innovatie mee te werken. Door hen op te leiden,  goede instructies te geven en te informeren over wat er aan het gebeuren is. Ook reiken we een innovatiepremie uit aan personeelsleden die  met een idee komen voor een nieuw product of om een proces te verbeteren. Zo werkt iedereen op zijn eigen manier mee aan het innovatieproces.

Blijven innoveren is de boodschap om die voorsprong te kunnen behouden.

Hoewel we heel veel kennis in huis hebben,  doen we soms beroep op externe organisaties, zoals het Innovatiecentrum en het IWT, om ons te helpen bij onze innovatieplannen. Van de Vlaamse regering ontvingen we strategische innovatiesteun voor de  investeringsprojecten die we op de agenda hebben staan. Verder werken we vrij veel samen met scholen, omdat ook studenten creatief zijn, zeker wat de procesverbetering betreft.  We proberen alle kennis die we kunnen vinden samen te brengen om zo onze nieuwe producten en ons innovatieproces te ondersteunen.”

Vanavond op TV Limburg in Limburg@Work: een uitgebreide reportage met deze Innovatieheld! Surf ook naar www.neemvoorsprong.be

Het Innovatiecentrum helpt bedrijven met innovatieplannen door hen o.a. in contact te brengen met kennisinstellingen en onderzoeksgroepen. Meer weten over onze diensten? Surf naar www.innovatiecentrum.be