Kleine bedrijven kunnen lenen bij LRM

De investeringsmaatschappij LRM en de Vlaamse regering hebben een budget van 20 miljoen euro vrijgemaakt om leningen te verstrekken aan kleine beloftevolle, Limburgse ondernemingen. Deze KlimOp-leningen moeten een hefboom betekenen voor groeibedrijven die extra tewerkstelling in de provincie willen creëren.

Ondernemers van jonge groeibedrijven klagen nogal eens over de terughoudendheid van banken om leningen te verstrekken. Daardoor dreigen beloftevolle projecten die jobs opleveren, in de koelkast te belanden. Dat gegeven was voor de Limburgse investeringsmaatschappij LRM het sein om een nieuw instrument te creëren dat risicokapitaal verschaft aan kleine, lokale bedrijven. Voor iets grotere firma's bestaat er al de Plus-Lening. Nu heeft minister van Overheidsinvesteringen Ingrid Lieten ook het licht op groen gezet om 20 miljoen uit het Limburgplan te reserveren voor de KlimOp-leningen voor kleintjes met potentieel.

klimop“De KlimOp-lening is een laagdrempelige achtergestelde lening, waarbij een eenvoudige evaluatieprocedure gehanteerd zal worden," zegt Nico Vandervelpen, COO van LRM. "Hiermee geven we bedrijven opnieuw een impuls, net zoals na de sluiting van de mijnen, toen de KlimOp-lening al eens eerder gelanceerd werd." De KlimOp-lening bedraagt 50.000 tot 250.000 euro, kent een looptijd van 7 jaar, en heeft een vaste rentevoet van 4 procent. Als er 5 arbeidsplaatsen gecreëerd worden, daalt de rentevoet naar 3 procent.

De ondernemersverenigingen zijn alvast positief over het initiatief. "We stellen ook elke dag vast dat de financieringsnood bij kmo’s zeer hoog is," aldus Bart Lodewyckx van Unizo-Limburg. “Extra kapitaal betekent meer kansen op succesvolle doorgroeimogelijkheden. Als we 100 kleine ondernemingen kunnen laten groeien naar stevige KMO’s met 50 werknemers, is het verlies van Ford Genk al helemaal gecompenseerd.”