Nieuws Limburg Limburg haalt amper 5 miljoen uit KMO-Portefeuille

Limburg haalt amper 5 miljoen uit KMO-Portefeuille

Limburg haalt amper 5 miljoen uit KMO-Portefeuille

De populaire Vlaamse steunmaatregel KMO-Portefeuille, die advies en opleidingen voor kmo’s subsidieert, keerde in 2020 amper 5,2 miljoen euro uit aan Limburgse bedrijven. Dat is een quasi halvering van het bedrag dat in 2019 werd toegekend.

Waar de maatregel in de 2017, 2018 en 2019 een stevige groei kende, daalde in 2020 het aantal aanvragen met 25%. Het toegekende bedrag halveerde zelfs, tot 5,2 miljoen, zo vernam Vlaams parlementslid Rita Moors (N-VA) van de bevoegde minister Hilde Crevits (CD&V).

Volgens Unizo Limburg, dat de cijfers analyseerde, heeft de inkrimping te maken met de coronacrisis. Omwille van het thuiswerk vonden er immers veel minder opleidingen plaats en werden projecten voor kwaliteitsverbetering uitgesteld bij bedrijven die met lockdowns en andere beperkingen te kampen hadden. “Daarnaast is de daling ook te wijten aan de inkrimping van de steunmaatregel eind 2019”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Dat het verlagen van de steunpercentages nefast zou zijn voor de belangstelling, stond in de sterren geschreven. En dat is jammer want de KMO-Portefeuille komt tussen in domeinen waarin we achterlopen, zoals verder professionaliseren, groeien, innoveren en internationaliseren. Het tegenovergestelde dus van sommige andere subsidies, die pure cadeaus, weggegooid geld en marktverstorend zijn.”

De subsidie van 5,2 miljoen is gekoppeld aan een investeringsbedrag van 18 miljoen dat de Limburgse kmo’s daarenboven hebben geïnvesteerd in opleiding en advies. “En daar verdienen ze zeker waardering voor in een jaar dat -zacht uitgedrukt- niet gemakkelijk was”, vindt Lodewyckx.

Parlementslid Rita Moors (foto boven) zegt te zullen ijveren voor het behoud van de budgetten. “Ik wil de Limburgse kmo’s oproepen om zeker de opportuniteiten van de KMO-portefeuille niet uit het oog te verliezen en massaal de aanvragen voor steun in cruciale domeinen van het ondernemerschap, te blijven indienen”, zegt ze.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.