luc-en-elke-300×199

Meer omzet, minder rendement voor Limburgse bedrijven

De 500 grootste bedrijven van Limburg hebben het vorige boekjaar voor meer omzet en tewerkstelling gezorgd, maar zagen de rendabiliteit en de investeringen teruglopen. VKW Limburg, dat de cijfers bundelde in de jaarlijkse TOP 500, wijst erop dat de binnenlandse vraag, en dus niet de export, het herstel inluiden. Op een persconferentie vrijdag herhaalde voorzitter Luc Cardinaels zijn pleidooi voor een 40-uren werkweek zonder financiële compensaties.

De geruchten rond Ford Genk drukken de hoop om het broze economische herstel in boekjaar 2011, te laten uitgroeien tot een fundamentele groei. Dat we op een kantelmoment zijn aanbeland, bewijzen ook de cijfers uit de TOP 500 die VKW Limburg jaarlijks presenteert. Uit de analyse van het minutieus samengestelde referentiewerk, blijkt dat vooral de stijging van de binnenlandse vraag heeft gezorgd voor een omzetstijging bij de 500 grootste Limburgse bedrijven (gemiddeld +7,83 pct). Ze wierven in 2011 2103 extra mensen aan (+3,02 pct). De export liep echter terug, vooral in de industrie. Ook het rendement en de investeringen gingen achteruit. "Voor een open en kwetsbare economie zoals in België, is dat verontrustend nieuws", vindt voorzitter Luc Cardinaels. "Daadkrachtige relancemaatregelen blijven noodzakelijk. Waarom gaan we niet naar een 40-urenweek, zonder financiële compensaties? Die maatregel is het meest pijnloos voor iedereen."

Naar omzet en tewerkstelling blijft Ford Genk veruit het grootste bedrijf in Limburg. Aperam, SKF en Power Tools volgen qua omzet. Transportbedrijf H.Essers, Aperam en Tenneco zijn na Ford de grootste commerciële werkgevers.