Nieuws Limburg Pril herstel van de economie in Limburg!

Pril herstel van de economie in Limburg!

Pril herstel van de economie in Limburg!

De Limburgse economie steekt de neus stilaan weer aan het venster. Volgens de Polsslag Ondernemend Limburg van VKW en Unizo Limburg zijn er weer meer ondernemers die positief gestemd zijn, dan negatievelingen. Het POL-cijfer komt voor april 2015 uit op +1,7.

Met zijn erg open economie, grenzend aan Nederland en op een steenworp van Duitsland, zijn de Limburgse conjunctuurberichten vaak trendsettend voor de rest van Vlaanderen en België.
Het prille herstel schrijven de analisten van werkgeversorganisaties VKW en Unizo in de eerste plaats toe aan de zwakke euro en de sterk gedaalde olieprijs. “Vooral onze exportbedrijven hebben daarvan weten te profiteren,” aldus gedelegeerd bestuurder Jos Stalmans van VKW Limburg. “Maar we blijven voorzichtig, het herstel moet zich de komende kwartalen nog doorzetten.” Ook Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg, is blij met de kentering. “We hopen ook snel het effect te voelen van de erkenning van Limburg als ontwrichte zone. Want ook onze kmo’s op de industriezones zullen straks kunnen profiteren van lagere loonkosten wanneer ze personeel aanwerven en investeren.”

Jos Stalmans gedelegeerd bestuurder VKW Limburg 1
Eerste kwartaal
Het eerste kwartaal werd door de Limburgse bedrijven – klein en groot – beter geëvalueerd dan het kwartaal voordien, maar bleef niettemin lichtjes negatief (-0,2). Maar dankzij de betere prognose voor het tweede kwartaal van dit jaar (+3,6), krijgen we voor het eerst weer een positief POL-cijfer (+1,7). Voor ongeveer alle indicatoren zijn de prognoses van de bedrijven een stuk optimistischer. Vooral de verwachtingen voor de export blijven hooggespannen. Ook op vlak van omzet, investeringen en tewerkstelling, zijn de verwachtingen naar boven bijgesteld. Zieke broertje blijft de verwachting op vlak van winst. Die verbetert wel (van -24,9 naar -15,7), maar blijft toch sterk negatief.

Versnipperd
Het prille herstel wordt vooral geschraagd door de productiebedrijven en de groothandel. Deze bedrijven zijn het meest optimistisch. Een heel ander beeld vormt de dienstensector, waar de prognoses minder goed worden. De bouw liet dan weer een erg moeilijk eerste kwartaal optekenen, maar is voor het volgende kwartaal een stuk optimistischer.De detailhandel blijft de zaken erg somber inzien, en ziet slechts zeer geleidelijk tekenen van herstel.

Vrijdag presenteert Voka Limburg zijn conjunctuurbarometer.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.