5. Experience plankje

Smakelijke samenwerking vloeit samen tot jeneverbier

Van het vat of in een fles: wie komend weekend de Hasseltse Jeneverfeesten bezoekt, zal op diverse locaties kunnen proeven van het Beiërdrèpke, een jeneverbier dat het resultaat is van de unieke samenwerking tussen de Hasseltse bedrijven Hoptwins Brouwers en Fryns Distillery.

Hoptwins Brouwers bestaat uit de twee bevriende zythologen/bierkenners, Christophe Smeets (32) en Bram
Poelmans (28). Ze kregen in 2020 de bier-brouw-microbe te pakken en zijn in 2021 officieel gestart. Hun doel is om originele en authentieke bieren te creëren met een verrassende twist en een uniek verhaal.

Fryns Distillery is de gekende Hasseltse jeneverstokerij, opgericht in 1887. Na 30 jaar uit familiehanden te zijn geweest, heeft de vierde en vijfde generatie de stokerij terug thuis gebracht in Hasselt. Vandaag maken Michel Fryns (64) en zijn dochter Céleste (27) authentieke producten met een verhaal.

Beide partijen hebben elkaar nu gevonden voor een uniek brouwsel dat ter gelegenheid van de Jeneverfeesten wordt voorgesteld. "Het idee is vertrokken van een 'duikbootje', waarbij een jeneverglaasje in een glas bier wordt gedropt", vertelt Christophe Smeets. "In een poging om een variant te creëren, zijn we uitgekomen bij een biertje dat geïnfuseerd wordt met échte Hasseltse jenever. Uit de smaaktesten kwam de oude jenever Vieux Système van Fryns Distillery als beste match
naar voren en zo was ons Beiërdrèpke geboren!"

Het Beiërdrèpke zal voor het eerst te drinken zijn op de jaarlijkse Jeneverfeesten, die komend weekend plaatsvinden. Op diverse locaties, zowel aan tijdelijke standjes als in vaste cafés, zal het drankje op fles of op vat te verkrijgen zijn. Op de gedeelde stand van Fryns Distillery en Hoptwins Brouwers zal er nog een hapje met Hasseltse paté van slagerij Quetin bij geserveerd worden. Schol, en doe ze nog eens vol!