STijn Bijnens

Stijn Bijnens: “Met het personeelsfeest bemoei ik mij niet”

Als u binnenkort goedkoper belt of surft, mag u daarvoor best een bedankje sturen aan Stijn Bijnens, de CEO van Cegeka. De straffe ondernemer, in zijn tijd bij Ubizen/NetVision nog verkozen tot nationaal Manager van het Jaar (1999), rijgt nog steeds de innovaties, overnames en groeicijfers aan elkaar. Het lijkt er op dat alles wat Bijnens onder handen neemt, in goud verandert. Tijd voor hobby's? "Nee, met 6 kinderen in huis is er geen tijd om nog op golfbanen te gaan staan of op wild te gaan jagen", zegt hij.

Eerst even naar het nieuws: enkele maanden geleden werd bekendgemaakt dat België naast Telenet, Proximus en Orange een vierde telecomspeler mag verwelkomen voor de uitbouw van het 5G-netwerk. De nieuwkomer zal niet aangestuurd worden vanuit een torengebouw in Brussel, maar wel vanuit Oostkamp, Hasselt en Boekarest. Het zijn namelijk het West-Vlaamse Citymesh, onderdeel van de Limburgse Cegeka-groep, en het Roemeense Digi Communications die met een bod van ruim 100 miljoen euro de veiling wonnen en samen een nieuw nationaal – en naar eigen zeggen goedkoper – mobiel netwerk gaan uitrollen. Dat het zover is gekomen, is een pluim die Stijn Bijnens mee op zijn hoed mag steken. "Met Cegeka zijn we in Roemenië een sterk merk in de IT-wereld. Zo heeft Digi ons leren kennen en hebben ze contact opgenomen toen zij op de hoogte waren van onze ambitie rond 5G. We hebben elkaar gevonden in het simpele businessmodel dat we voor ogen hebben: het beste netwerk aanbieden voor de goedkoopste prijs, zonder 'tralala-bundels'. Gewoon drie soorten abonnementen, zonder 27 extra opties. Wie bijvoorbeeld televisie, Netflix of Disney+ erbij wil, kan dat zelf in twee minuten regelen via de website van die bedrijven. We geloven in kwaliteit en eenvoud: telecom moet gewoon betrouwbaar en beschikbaar zijn, zoals water uit de kraan."

Wat mogen we verwachten van die 5G?
“Het leven van de gewone consument gaat niet grondig veranderen, maar dat van bedrijven wel. De essentie van 5G is productiviteitswinst. Een nieuwe golf van automatisatie staat eraan te komen. Een fabriek werkt vandaag met robots, en in elke robot zit een computer voor de sturing. Als je zo’n toestel slimmer wil maken, is dat heel duur. Door 5G moet je die intelligentie niet meer in je robot of je auto steken, maar in de cloud. Enige voorwaarde is dat het internet werkt, en niet op wifi, want dat is onbetrouwbaar en onveilig. Je zult nooit een fabriek of operatiezaal op wifi zien draaien. Op een cellulair netwerk van 5G wel, want alleen wij mogen op de toegewezen frequentie. Robots zullen via 5G vanop afstand worden aangestuurd, goedkoper worden en snel kunnen geherprogrammeerd worden voor andere taken. En dat alles in de grootste veiligheid."

“Tja, misschien hebben ze thuis toch iets in het water gedaan…”

Bij Cegeka vormt Stijn Bijnens een tandem met oprichter/eigenaar André Knaepen, die zich niet onbetuigd laat om mee de strategische beslissingen vorm te geven. ““André is degene die iedereen in het bedrijf scherp houdt”, aldus Bijnens. “Hij heeft een bepaald algoritme gebruikt om Cegeka groot te maken. Hij legt ergens de lat en telkens als je er bijna bent, legt hij de lat weer een stukje hoger. Dat doet hij zo al dertig jaar lang. Of dat dan niet frustrerend is? Nee, eerder boeiend, omdat je als management weet dat het komt.”

Bijnens vindt CEO spelen heel gemakkelijk. “Je moet de juiste mensen vinden en ze op de juiste plaats zetten, dan draait alles vanzelf. Daarnaast moet je heel goed luisteren naar je klanten. Zo willen we met Cegeka binnen vijf jaar een relevante speler op Europees vlak worden.” En zijn eigen rol? “Ik ben op elk domein een beetje specialist, maar nergens helemaal. Je moet door al die onderwerpen geboeid zijn, maar als je iets graag doet, is het niet moeilijk om op de hoogte te blijven. Ik kijk veel rond naar wat beter kan, vraag me voortdurend af waarom men sommige dingen op een bepaalde manier doet. Kijk bijvoorbeeld naar de zorg. Daar zou je dingen beter en goedkoper kunnen doen door nieuwe technologie, maar in de praktijk lukt dat niet altijd door bestaande structuren. Er is altijd een natuurlijke weerstand tegen verandering. Vanuit angst voor een bedreiging die er vaak niet is. Mijn vroegere prof Jef Roos noemde dat de wet van behoud van ellende. (lacht) Je lost een probleem op, en de mensen creëren een nieuw.”

Bijnens is dus verdraaid goed op de hoogte van alles bij Cegeka. “Of toch bijna alles. Met het personeelsfeest zal ik me bijvoorbeeld niet moeien, ook al was het dit jaar met optreden van Dimitri Vegas en Like Mike”, lacht hij. “Dat is niet echt aan mij besteed en dus zeker niet mijn verdienste dat het zo goed was. Nu ja, ik ben altijd een contente mens.”

Een knappe kop dus, net zoals zijn broers. Verstand met de paplepel ontvangen? “Goh. Mijn moeder was wel wiskundige van opleiding. Ze heeft altijd biologie gegeven bij de Blauw Nonnen. Ik heb ook altijd graag wiskunde gedaan, nu nog trouwens. Maar misschien zat er thuis toch iets in het water.” (lacht)

“Ik heb geen enkele reden om mij ongelukkig te voelen.”

Heb je nog tijd voor hobby’s?
“Als je gekozen hebt voor een groot gezin en een job zoals die van mij, dan moet je niet meer voor een hobby kiezen. Als je zes kinderen hebt, moet je ook niet nog eens een heel weekend gaan jagen of op een golfterrein gaan staan. Dus ik heb genoeg aan werk en gezin. Ik werk wel nog graag in mijn moestuin.”

Heb je een buitenverblijf?
“Een vijver met kleine chalet aan ‘het koet’ in Stokrooie. Het is er fijn om te gaan barbecueën. En een huisje aan zee, tussen Zeebrugge en Blankenberge. Daar hebben we recent zelfs nog inbrekers gehad. Het huisje was gekraakt door vluchtelingen, die er veertien dagen feestgevierd hebben. Mijn bourgognewijn was allemaal opgedronken.” (lacht)

Heb je een favoriete reisbestemming?
“Mijn vader had een reisbureau, vandaar dat ik er echt van geniet om reizen te plannen. Dat is minstens even fijn als de reis zelf. De Verenigde Staten zijn mijn favoriet. Met opgroeiende kinderen moeten we nu wel de planning al eens aanpassen. Een nationaal park vervangen door een basketwedstrijd van de LA Lakers.” (lacht)

Heb je nog een droombestemming?
“De Noorse fjorden.”

Hoeveel was je eerste loon?
“Als assistent aan KULeuven verdiende ik 1.000 euro per maand.”

Steun je goede doelen?
“Ja, we betalen veel belastingen. (lacht) Op dit moment worden André Knaepen en ik wat overbevraagd, omdat mensen denken dat hier veel te rapen valt. We steunen veel doelen, volgens een aantal criteria: we doen dat lokaal en vooral rond zorg en talentontwikkeling bij jongeren.”

Welke app gebruik je het meest?

“’s Ochtends lees ik eerst Het Belang via de krantenapp. Daarnaast is dat Outlook. Dat is ook het enige kanaal waarop ik zeker antwoord als mensen mij contacteren. Omdat er tegenwoordig te veel kanalen zijn om berichten te sturen, van LinkedIn en Messenger tot WhatsApp.”

Wat maakt je ongelukkig?
“Ik heb geen enkele reden om mij over iets ongelukkig te voelen. Ik erger mij wel aan mensen die liegen of hun eigenbelang boven het groepsbelang plaatsen.”

Stijn Bijnens in cijfers:

Naam – Stijn Bijnens (53). Richtte in 1995 het netwerkbeveiligingsbedrijf Ubizen op. Werd later CEO van LRM. Sinds 2018 CEO van Cegeka.

Bedrijf – Cegeka

Omzet – 744 miljoen euro. Volgend jaar wordt er gestreefd naar 1 miljard omzet.

Resultaat – 66,4 miljoen euro bruto bedrijfswinst.

Aantal medewerkers – 5.500

Samenstelling gezin – Tien jaar geleden getrouwd in Las Vegas met Ellen Vanleeuw. Nieuw samengesteld gezin met zes kinderen: Chiara (17), Daan (14), Matteo (14), Beau (9), Jules en Vince (7).