Vakbond wil boycot van “antisociaal” uitzendkantoor

meryame kitir

ABVV Limburg gaat in alle grote bedrijven waar het vertegenwoordigd is, aandringen om uitzendkantoor Accent Jobs buiten te gooien. Dat heeft Rob Urbain, secretaris van ABVV Algemene Centrale Limburg gezegd. Urbain reageert hiermee op het voorstel van Accent Jobs om een smartphone en een extra dag verlof te schenken aan het hele personeel indien niemand zich kandidaat stelt bij de sociale verkiezingen. De 12-voudige winnaar van de prijs voor Beste Werkgever wil op die manier in de hand werken dat er geen verkiezingen en dus ook geen vakbondsafvaardiging in het bedrijf komt.

Zuilgenoot sp.a haalt eveneens fors uit naar Accent Jobs. “Wat hier gebeurt, doet denken aan autoritaire regimes in sommige landen waar schijnverkiezingen worden georganiseerd, maar kandidaten en kiezers onder druk worden gezet met omkoping en chantage om de verkiezingen te saboteren," zegt het Maasmechelse Kamerlid Meryame Kitir (foto). “Alle rechten van de werknemers gaan op de schop om de winsten van het bedrijf te vrijwaren. Dit is moreel zeer laakbaar.”

De socialisten gaan een voorstel indienen om dergelijke vormen van “sabotage” van de sociale verkiezingen gemakkelijker te sanctioneren.