Nieuws Limburg “Veel jobs, weinig werkwillenden”

“Veel jobs, weinig werkwillenden”

“Veel jobs, weinig werkwillenden”

De expansieve heropleving van de Limburgse economie lijkt haar plafond bereikt te hebben. Op basis van data uit de nieuwe conjunctuurbarometer van Voka Limburg lijkt een stagnatie tot eind dit jaar een realistisch scenario. Deze verwachte status quo staat echter haaks op de ambities van de Limburgse ondernemers. “Uit een bevraging van SD Worx blijkt dat het aantal arbeidsplaatsen het laatste half jaar met 1,19% steeg in Limburg. Ook de verwachtingen voor Q3 zijn bijzonder positief. Maar de te lage werkzaamheids- en activiteitsgraad dreigt de verdere groei te hypothekeren”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

Tijdens de eerste jaarhelft stuurde een krachtige opwaartse impuls de conjunctuurbarometer naar boven. Het onderliggende activiteitsniveau was vergelijkbaar aan dat van december 2018. Vanaf juli lijkt het expansieve elan echter gebroken, maar een neerwaartse omslag zit er voorlopig nog niet direct aan te komen. De momenteel beschikbare data wijzen eerder op een langgerekte stagnatie op een -in historisch perspectief- zeer hoog niveau. Dit plateau kan mogelijk aanslepen tot de jaarwisseling. Een eventueel nieuwe coronagolf, en de daarmee samengaande maatregelen, kunnen dit scenario op relatief korte termijn drastisch heroriënteren.

Volgens een longitudinale analyse van SD Worx bereiken we deze zomer eenzelfde tewerkstellingsniveau van voor de crisis. In de eerste jaarhelft van 2021 steeg het arbeidsvolume in Limburg met 1,19%. Die opwaartse beweging zet zich overigens gewoon door in Q3. 36,1% van de kmo’s plant tussen juli en september extra medewerkers aan te werven. Dit terwijl het aantal bedrijven dat de intentie heeft om medewerkers te laten gaan daalt tot 5,7%. De helft daarvan stelt bovendien dat deze medewerkers vervangen zullen worden.

“Het is duidelijk dat deze crisis geen structurele rem heeft gezet op het investeren in menselijk kapitaal”, aldus Johann Leten. “En maar goed ook: meer werkenden blijft een cruciale voorwaarde voor duurzame groei. Het vinden van mensen die willen werken zal dan ook één van de grootste uitdagingen zijn de komende jaren. De Vlaamse regering ambieert een werkzaamheidsgraad van 80%. Na een daling van 0,2% in 2020 is in Limburg vandaag slechts 74,3% van de 25- tot 64-jarigen effectief aan het werk. Er moet dan ook nú werk gemaakt worden van het activeren van de naar schatting 110.000 Limburgers die geen werk hebben en er ook geen zoeken. Het snel concretiseren van de Vlaamse jobbonus en het activerend omvormen van de uitkeringen zijn hiervoor alvast de eerste vereisten”, stelt Leten.

Reageer op dit bericht

Reacties

Pierre V. 2021-07-31 18:25:56

Pak het zwartwerk aan in plaats van het bloed onder de nagels van de Kleine Zelfstandigen uit te halen. Voor elke elcttro-klus heb ik minstens 5 zwartwerkers in mij vaarwater. Met bijberoep wordt gegooid en krijgen bovendien nog belastingsvrijstelling, zodat ze geregulariseerd , ongecontroleerd kunnen zwart werken. Ik leef al 40 jaar met die ervaring. Ge krijgt het imago van woekeraar, want die anderen doen het voor de helft van de prijs. Wanneer ik daar een opmerking over maakte bij een klant antwoordde ze doodnuchter: "ik heb nog nooit meer dan 25€ per uur betaald en die doen hun werk ook goed". Intussentijd kunnen ze wel verder blijven ziek vieren!

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Genk
Genk

Nico stapt in Annelies & Co

Annelies Bakos en Nico De Baerdemaeker bundelen voortaan de krachten in het 'human engagementbedrijf' Annelies & Co. Sinds kort hebben… Lees meer

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.