Nieuws Limburg Vuile pampers verzamelen: dat levert geld op

Vuile pampers verzamelen: dat levert geld op

Vuile pampers verzamelen: dat levert geld op

Acht projecten in innovatieve recyclagetechnieken, in totaal goed voor een private investering van 122 miljoen euro, krijgen samen 15 miljoen steun van de Vlaamse regering. Daarbij ook 2,5 Limburgse initiatieven: de inzameling en verwerking van luiers en incontinentiemateriaal door Bionerga en Renewi, een zuiveringsinstallatie van Bioterra in Genk, en de uitbreiding van een recyclagefabriek voor PET, net over de Limburgse grens in Laakdal.

Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, deed het voorstel van financiële steun voor 8 investeringen in innovatieve recyclagetechnieken om de materiaalkringloop te sluiten. Het zijn de eerste 8 van de rangschikking die werd opgemaakt na een oproep op projecten in dit verband in te dienen. Nu heeft de Vlaamse Regering definitief beslist over de toegekende steun, die onder meer gaat naar:

– Afvalverwerkers Bionerga (meerdere locaties in Limburg) en Renewi hebben de joint venture Newco opgericht. Het doel: de selectieve inzameling en recyclage van luiers en incontinentiemateriaal opstarten en verder dit ontwikkelen. De partners zullen een verwerkingsinstallatie bouwen waar ze in eerste instantie de ingezamelde kunststoffen recycleren door middel van thermische drukhydrolyse.

– Bioterra ontwikkelde in Genk een unieke menginstallatie die 120.000 ton fijn zand kan verwerken in specifieke zandmengsels voor de productie van beton en chape om zo primair zand te vervangen. Een tweede installatie zal 30.000 ton steenachtige fractie verder opzuiveren tot granulaten voor de bouwsector en zo het bestaand probleem van glasgehalte aanpakken.

– JBF Global Europe (JBFGE) is één van de tien grootste producenten van PET ter wereld. Op zijn site in Laakdal investeert het in een nieuw recyclageproces. Zo wil JBFGE een grotere productiecapaciteit (120-126.000 ton post-consumer PET-flakes) en hoger recyclageaandeel bereiken. Doel is een ‘food grade recyclaat’ (dus geschikt voor voedselverpakkingen) te maken van 60 tot 100% gerecycleerde materialen.

De hefboom van 15 miljoen subsidies is goed voor 122 miljoen aan investeringen over de 8 projecten heen. Er zullen (uiteraard) ook tientallen nieuwe jobs mee gemoeid zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.